Бойко Борисов: Шансовете да се явя за президент са точно 0! Номерът на Слави Трифонов вече го видяхме с Бареков, кметът на Благоевград е хитър!

Тарикатите от Благоевград понеже първи се усетиха, 98% от блоковете им ще бъдат санирани, кметът е хитър, побърза и си вкара всичко в програмата, коментира ситуацията със санирането там премиерът. Той говори за президента, изборите и олигархията, за Пеевски, Доган, контрабандата, внучето и дъщеря си в интервю пред агенция ПИК

Borisov-1

– Използвам актуалния повод от това, че току-що беседвахте с представители на българи в чужбина. Вчера Радан Кънев също е говорил с тях в Брюксел, което съобщиха медии, и е заявил, че настъпва краят на ГЕРБ въз основа на това, че има тежък конфликт между Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

– Ние досега бяхме заедно с Цветанов на срещата в другата зала. Отдавна вече не го коментирам. Моят край е идвал много пъти. И като главен секретар ме отписваха, и после като паднахме от Тройната коалиция, въпреки спечелени избори, пак ме отписваха. Това е Божа работа. Каквото Господ каже, това става. Така че оставям на неговите си мисли, прогнози, врачуване и каквото иска да говори. На никого аз не предвещавам края, защото само Господ разполага с нашия край, а и с началото ни.

Иначе досега бяхме с представители на различни сдружения, с които говорихме по Избирателния кодекс и мина много добре. Доволен съм, защото успях до голяма степен да им покажа колко несправедливо бяха прехвърлени упреци към нас. С този Избирателен кодекс, който заварихме от Тройната коалиция, ние се явихме на местните избори. ГЕРБ не е променял начина, по който се провеждат избори в България.

Сега трябваше да се промени, заради референдума, който президентът пусна. И в този кодекс всички опитаха да си вкарат поети пред техните избиратели ангажименти. Например изборите да не са в един ден с референдума, беше на БСП. Само че в публичното пространство се заговори, че едва ли не нас ни е страх от някого и искаме да го вкараме в различно време от президентските избори.

Референдуми обаче ще има не само в тези избори и затова се намесих, за да се направи така и парламентът да реши с нашата парламентарната група, че те да се провеждат в един ден. И парите, които спестяваме от един допълнителен референдум – около 20 млн. лв. приблизително, вчера ги пратихме в Северозападна България, за да подобрим инфраструктурата.

– Марешки също е внесъл искане за референдум.

– Ако трябва по няколко референдума да имаме на година, ще бъде доста интересно. Но това не е лошо, защото питаш народа и хората се произнасят и колкото и да е скъпо, има смисъл.

Друго важно нещо в този избирателен кодекс бяха секциите в чужбина. Оттам дойдоха и страховете на българите главно от Турция, някои сведения за манипулации, които имаше, дори касиране на избори. Патриотичния фронт много настояваше да бъдат въведени малко ограничения в самите изборни секции. Това е нещо,  от което ГЕРБ най-много губи, защото над 40 000 души са гласували за ГЕРБ в чужбина.

Сега се разбрах с тези хора, че ще разговарят и с Валери Симеонов и Каракачанов и след това да намерим начин да не страдат българите в чужбина от това, че ще им бъдат причинени неудобства там, където няма консулски и дипломатически служби.

– Това означава ли, че ще паднат ограниченията?

– Нека да минат всички тези преговори. Още не мога да съм категоричен какво ще стане. Надявам се да намерим разумен компромис и да бъдат удовлетворени  нашите сънародници в чужбина, защото имат конституционно право да гласуват. Това е и начин, макар и не единствен, да запазят връзката с България.

– Очаквате ли по тази линия консолидация на някакъв етнически вот в България, все пак вече имаме три турски партии – ДОСТ, ДПС, партията на Корман Исмаилов…?

– От една страна това е така, защото най-вероятно се очакват гласове оттам. В същото време пък са прави тези, които казват, че това са български граждани с български паспорти, насилствено принудени на напуснат България и условията им за гласуване, че бъдат по-тежки.

Води се такъв диспут и не знам къде е най-правилното решение. Има една поговорка: Заради бълхата да се изгори цял юрган, или… За съжаление много късно се намесих в този процес чисто партийно. Вече бяха минали преговорите с другите партии в парламента и се създаде проблем.

– Защо се налага винаги лично да се намесвате, да гасите пожари?

– Защото като възникне проблем, той се казва при мен. Избирателния кодекс е нещо изцяло парламентарно, но по силата на това, че съм председател на партията ГЕРБ, чиято е най-голяма парламентарна група, трябва да се намеся в политическото решение.

– Събрахте всички лидери и решихте проблема ли? Как стана това?

– Казахме си много работи. Включително, че с ограничаването на възможност за гласуване в много от избирателните секции, където са свикнали хората да гласуват и там се вдигна избирателната активност на българите в чужбина, в момента им се утежнява начина на гласуване.

Възложих и на външния министър да проучи въпроса, да проведем и още разговори с коалиционните партньори и ще видим какво решение ще се вземе. Държавата и народа са едно и няма лошо да се променят нещата в зависимост от това какво искат мнозинството от хората. Това е целта на демокрацията – мнозинството да е доволно.

– Често обаче ви обвиняват в това, че отменяте някакви решения, включително ваши собствени, само заради недоволството на някаква група хора.

– Всъщност кои са тези решения?

– Да кажем – с палатките…

– Да, едното беше с палатките и къмпингуването. Като се замислим обаче колко трудно направихме правителство и успокоихме хората, за да има стабилност, това едва ли е най-големият проблем.

Има хора, които са свикнали да къмпингуват и така да си почиват през отпуската и имат право на това. Говорих с много приятели, които къмпингуват и те питат – всичко ли решихте, та и това. И ето, че се отмени и хората се успокоиха.

Други, като на моторджиите, например, много ме възмутиха, отивайки пред парламента с мотори за по 100 хил. долара сигурно и облекла за по 4-5000 лв. и в същото време за половин година искат да плащат данъци. Но времето се променя, зимите са меки и виждате, че си карат мотори целогодишно.

Освен това дали им е хубаво и приятно на хората, като минават и бръмчат нощно време? А видите ли – и данък не искат да плащат.

– Не се поддавате на рекета на „Орлов мост”, така ли?

– Да, в същото време, когато хората срещу нас имат аргументи, защо да не се отстъпи и да се вземе по-правилно решение? Инатът на кого помага? Това е нашата държава и ние заедно трябва да решим, което е най-добро. От враждуващи страни и войни в България, във всяка сфера като погледнеш, ужасни отношения има.

– Играете като национален обединител и в тази връзка ще ви попитам, чисто като процентно съотношение, има ли някакъв шанс и вероятност да се кандидатирате на президентските избори?

– Към днешна дата вероятността е 0, към октомври – пак 0. Ще обясня защо.  Действително човек би се поблазнил от възможността да извърви кариерно тази стълбица – главен секретар, кмет, премиер и президент. Работата е доста по-спокойна и няма такава тежка оперативност, всеки проблем да идва тук…

Първият ми аргумент е, че съм отговорен човек и съм поел отговорност пред хората и партиите, които ни подкрепят да има стабилно правителство и трябва да мисля как това би се отразило хипотетично. Да изляза и да им кажа, че от утре ще търсим друг премиер, защото аз ще се кандидатирам за президент. Ще настъпи политическа криза. В самата партия също ще стане това, защото президентът е надпартиен и трябва да сменяме и ръководството в партията. Рисковете са доста за страната. А и аз когато имах най-големите възможности на предишните и по-предишните президентски избори, да не говорим, когато бях главен секретар и имах 90% рейтинг, не се явих. Затова казвам, че процентът е нула.

А и сега съм затруднен от много хора да трябва да избирам и имам пак такава отговорност. Убеден съм, че Фандъкова ще спечели президентски избори. Но тя носи отговорност пред софиянци, които я избраха преди няколко месеца и трябва да отидем на местни избори в най-големия град. Затова не й разглеждам кандидатурата.

Митко Николов в Бургас – демократ, успял и със сигурност ще спечели. Защото и много десни хора, а и останалите, го подкрепят. Той има 60-70% подкрепа.

– Бургас е витрина на България.

– Да, и шансовете са му огромни. Но пък толкова проекти се правят в Бургас и той се справя добре, че трябва и за това да мисля. Трудно ще му намерим такъв добър заместник.

– Да разбираме ли, че не разглеждате Плевнелиев като вариант?

– С президента съм се разбрал  и сме говорили до юни-юли да се уточним. Както виждате аз си говоря за моите хора, които са в партията. Нямам право да изляза и да кажа: Бих кандидатирал от ГЕРБ сегашния президент. Не е правилно и не сме водили такъв разговор. Затова сега си тълкуваме вътре в партията възможностите. Разбрали сме се, че до юли имаме много международна работа и срещи и по тази тема ще говорим след това. Тогава идват и ваканциите. Дотогава имаме срещи с германския президент, други държавни глави, голям форум и въобще много работа.

– Не е ли късно? В Америка например кампанията тече цяла година.

– Изобщо Америка не ми е пример за водене на предизборна кампания. Това, което наблюдавам и гледам, показва, че дори са ни задминали нас, българите. Тук винаги има чалги, компромати и какво ли не, а сега те са ни изпреварили американците и в това отношение.

– Кога ще са следващите избори, г-н Борисов? През 2018 г. трябва да поемем председателство в ЕС и в тази връзка, планирате ли да изтеглите по-рано изборите?

– Не, правителството трябва да си изкара мандата и ако ме питате, това е най-добре за държавата – стабилност. Надявам се, че ще имат разум всички политически партии. А и точно заради председателството трябва много да се работи догодина и да се изпълнят големи задачи, които има държавата, за да председателства Европейския съюз.

Трябва да се спрем на голяма сграда – най-вероятно това ще е НДК, доста пари трябва да се дадат за промяна на парламента и парламентарната зала да дойде тук в Партийния дом, стотици автомобили и охранители от НСО да се осигурят. Логистиката е сериозна, преводачи трябват… Много работа е това. Освен това трябва да се организира културна програма, която да покажем в това време, когато всички държавни глави ще идват тук.

– Но в момента сякаш изглежда, че управлявате безалтернативно. Няма опозиция и алтернатива на ГЕРБ в този момент . Кого припознавате като опозиция?

– БСП и ДПС. Това са двете сериозни партии и те са алтернатива на ГЕРБ.

– А един телевизионен шоумен и неговите амбиции?

– Едно е да водиш тв шоу, да водиш интервюта, а съвсем друго е всеки ден да търсиш пари, да правиш проекти, да строиш, да се занимаваш с армия, полиция…

– Не бихте се притеснили, ако този човек излезе на избори по някакъв начин?

– Не. Едно е да си имаш няколко часа в телевизията и да си говориш каквото искаш и даже да не могат да се осъдят, защото са скечове и майтапи и е несериозно да тръгнеш да се занимаваш, и в същото време да застанеш да говориш за екипа и програмата си и как ще намериш парите за осъществяването й.

– Но той вече има политическа и икономическа подкрепа. Радан Кънев го е представил пред българите в Брюксел като алтернатива на ГЕРБ…

– Кого?

– Слави Трифонов.

– Добре дошъл е. Радан Кънев да не е станал импресарио? Всеки е добре дошъл на изборите.

– Допускате ли, че зад този политически проект – на Слави Трифонов, стоят икономическите интереси на олигарси, ощетени от спрените обществени поръчки?

– Мога да говоря само с факти и не бих казал нещо, което не знам или се съмнявам, или съм чул. Не ми отива и никога не съм го правил. Самият аз съм участвал в тези предавания, били сме и приятели в определен период, като шоумен го уважавам.

Вие помните, че Костов го спира това предаване, какви ли не трансформации правиха, докато, когато управлява ГЕРБ, той е във вихъра си на яростна критика срещу нас всеки ден. На обяд час и половина, и вечер час и половина и никой не му е казал и една дума. Така че демокрацията и свободата на словото е в пълния си обем защитена. Но ако от шоу се превръща в партия или политически проект, правилата трябва да важат за него, както и за нас.

В този си вариант, каквото и да говори за нас, го приемаме, защото е демокрация. Но ако това е платформа за нещо, не е правилно. Въпреки че и това сме го виждали с Бареков. Телевизия, шоу, концерти, олигарси отзад и след един-два месеца  хайде в Брюксел и всичко друго приключи…

–  Вие не казвате, но все пак ние сме го и писали, така че можем да кажем, че има данни за подобно обединение на икономическите кръгове, които стоят зад този политически. Става дума за кръгове, чиито интересни засегнахте, спирайки обществените поръчки.

– В България много се говори за кръгове и кръгчета. Аз знам, че като се спрат едни поръчки и се изтъргуват наново, първо е добро за обществото, а и по-важното, което е стават явни. За радост има много медии и все някоя напише нещо. Като се провери и докаже нещо, веднага спираме и действаме. В това отношение медиите като коректив са факт и аз се влияя много от тях, защото все пак много журналисти има, които правят разследвания. Например, със спирките преди няколко дни видяхте какво стана и колко народ си отиде… Казват ми сега, че Давутоглу е подал оставка, което действително е новина.

– Какво означава това? Да го коментираме на живо сега…

– В последните месеци целият Европейски съюз работихме много близко с него и той беше през цялото време на съветите и мисля, че това ще има отзвук. Най-малкото когато се подават оставки от президент или премиер, в никакъв случай не остава без последици.

– За България какво означава това? Все пак това е архитектът на Стратегическата дълбочина, по която се движеше политиката на Анкара в последните години.

– Още не знам какво се е случило. Най-малкото това означава сътресение в управляващата партия в Турция, когато първият и вторият човек в нея не се разбират. Не случайно тук има толкова желание и амбиции да ни скарат с Цветанов, защото не може да мине без трус такава раздяла. Но мога да ги уверя, че той си знае мястото и имаме уважение. Знае, че в определени моменти, когато счита, че е прав, с отстоява позицията. Това не означава, че не ме слуша, а и на мен не ми трябва такива безропотни хора да ме слушат. Много пъти е печелил и басове от мен и се оказва, че е прав. Не тропам по масата.

Да се върна на въпроса за икономическите кръгове. Нормално е в България популизмът да е силен, нормално е в България, за да те харесат, да говориш за неща, които не можеш да изпълниш. Например, за партийната субсидия, която се дава на всички партии и така и се радват, че само на някоя да се пипне субсидията, се надигат. Един депутат да излезе независим, първо започват да звънят, да видят кой ще му взима субсидията. А народът като кажеш, че партиите получават държавни пари, иска да им се вземат. Само че като им се вземат и идват, например, президентски избори, трябва да отидат да речем при Недялко и да му искат 1 млн. лв. за президентска кампания. Ако каже нямам, хубаво. Но ако каже, имам и ще ти дам, после може да иска: телевизия, радио, вестник, сайт и веднага ме прави зависим. Давам пример с теб, защото си до мен. Друг пък има рафинерия или фабрика за цигари, или консервна фабрика… И изведнъж цялата политическа класа ще стане зависима от бизнеса и ще настъпи зверски лобизъм.

В САЩ понеже даде пример с тях, това е организирано със закона за лобизма и там излизат и казват: Давам един милиард, давам два милиарда. Там се работи в милиарди за изборите. В Европа всички политически партии в държавите, към които се стремим, имат държавни субсидии. Вярно, някъде са малко. Мисля, че в Германия беше 5 евро, но там имат и политически фондации, които се финансират от държава. Например, фондациите „Ханс Зауер”, „Конрад Аденауер” и други.

– Той и Костов имаше такава фондация…

– Да. Но в Европа така е направено, че партиите да са независими при взимането на решение. И затова от ГЕРБ винаги се благодарили и на френската „Роберт Шуман”, и на „Конрад Аденауер”, и на „Ханс Зауер”. Всички наши мероприятия и семинари се финансират от тях, за да има независима и стабилна политическа партия.

– Вие показахте независимост като спряхте обществените поръчки на няколко сочени за олигарси хора, близки до ГЕРБ. Говорим за Златев и Пеевски, да конкретизираме…

– При конфликта, който имате в момента, дори фактът, че съм ви поканил и давам това интервю, показва дали имам зависимост и колко сме зависими.

Много е лесно в България на някого да пришиеш нещо. Пришиваш му го и след това, той да се оправдава. Винаги съм говорил, че в България трябва да има стабилност, етническа търпимост и колкото и да се мразим политическите партии, да се опитаме да работим според максимата, която я пише на сградата на парламента: „Съединението прави силата”.

Да се търси консенсус е важно. Но това много пъти се разбира грешно, когато дойде време разделно. Неслучайно се връщам на този въпрос, понеже попита за ДПС. ДПС мисля, че вече достатъчно ясно разбраха, че ние няма как с тях нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план, да направим коалиция.

Не е честно и към самото ДПС, когато ни трябва да защити плоския данък или предварителното отчуждение, за да можем да строим, а много от нашите партньори ги няма в залата, да се възползваме от техните услуги. Дори към тях не е честно. Затова е много важна и вече ще повтарям тази теза, която сега казвам за първи път. Много ясно това трябва да се чуе и мисля, че и животът и практиката едно по едно потвърждават това. Не е нужно само да го говориш. Делата едно по едно потвърждават нещата. Някой път по-бавно, но винаги идват.

Самият Местан беше човек, който искаше много да види ДПС в център-дясно. Защото погледнато реално те с БСП какво общо имат?

– В коалиция с ГЕРБ имате предвид?

– Това беше изходът. Само, че не се случи вече втора година и те трябва да намерят своето място, което би трябвало да е излаз към властта. Така би трябвало в политиката. Само ДСБ искат да са опозиция, но всички други партии би трябвало да се борят да управляват, за да могат техните избиратели сами или в управленска коалиция, да изпълняват програмите си, които са обещали на хората. ДПС няма излаз към управление към ГЕРБ. Те трябва да завият наляво и мисля, че след конгреса на БСП в неделя ще започнат сближаване. Последните 25 години имат няколко коалиции, опит и им се получава.

– Общувате ли с Ахмед Доган?

– Не общувам. В същото време съм бил много пъти упрекван, че съм изказвал уважение към него, заради постигнати резултати в политиката. За последните 26 години той винаги е бил на най-високото ниво като управление, а цели партии и поколения политици, вече отдавна са в историята и са забравени. Като спортист винаги съм уважавал резултатите на противника. Той е бил в няколко управления и коалиции, мандатоносител е бил, докато ние до този момент сме два пъти мандатоносител. С него съм си разменял, помните, реплики, за които съжалявам и не ми е такова възпитанието – за едната ръка разстояние и т.н. Това не е учтиво в политиката. Прекрачвал съм го и съм се извинил на публиката за това.

Уважавам противниците, а те са много силен противник. И заедно с БСП са алтернатива на ГЕРБ.

– Сега сякаш отпадна пречката за коалиция с ДПС, защото вие сте казвал, че докато Пеевски е в ДПС, не може да се мисли за такова нещо…

– Не съм човек, който определя кой в коя партия да е. Така или иначе Пеевски беше превърнат или самият той се превърна, доколкото е и само негова вината, в нарицателно име. В същото време ДПС по никакъв начин все още не се е променила във вид, в който можем да работим заедно.

– В какъв вид трябва да се промени, за да работите с тях?

– Има и много хора в ДПС, както и в ГЕРБ навремето, когато направих голямата чистка и сигурно 50% от областните ръководители и от изпълнителната комисия ги смених. Сложих нови хора и мисля, че по-добре се получи. В живота никога не знае човек, утре какво ще му се сервира. Но моята убеденост, а и на партията е, че няма как да направим коалиция с ДПС. Но това не значи, че трябва да минаваме границите на етническа омраза, обиди или квалификации.

– Всъщност ГЕРБ, чисто електорално, биха могли да управляват сами и в момента.

– Сам човек, сама партия в тази тежка световна ситуация е по-хубаво да има подкрепа и да си помага с политическите си съмишленици. Ние сме различни като партии и както виждате в момента по една тема работим с реформаторите, по друга с патриотите, по трета – с АБВ. Само и само да намерим работещ вариант.

Трудно е и за едни нови предсрочни избори, ако тръгнем сега през май, ще трябва да бъдат през август. После през септември има кампания за президентски избори и поне две години ще има трайно нестабилна ситуация в България. Защото и аз няма да пусна повече ГЕРБ, ако тръгнем по този начин на избори, да участва в следващо управление. Ще ги оставя Радан и ДПС да се разбират и да си управляват. Да видят лесно ли е.

– Лидерът на БСП Михаил Миков, който вероятно ще е и новият й шеф след конгреса в неделя, направи знаково изказване по темата за Делян Пеевски и неговото оттегляне, сравнявайки го с Кирил Домусчиев и изказвайки съмнение, че Пеевски ще бъде заменен с Домусчиев.

– Пожелавам му успех на Мишо Миков и на който и да е от БСП. Уважавам тази партия, защото е столетница.  Има много подготвени хора там. В същото време Домусчиев е председател на КРИБ. Избрали са го бизнесмените. Като му свърши мандатът, ще дойде друг. Ние работим с всеки. Преди беше Прокопиев, Огнян Донев. Това е едрият капитал. Като собственик на „Лудогорец” пък ни беше радостно, когато постигаха резултати. Щом Миков счита така. Важното е, че е заменен.

– Накрая да ви попитаме нещо за семейството ви и за внучето. Как е то, видяхте ли го вече?

– Видях го. Мърда такова едно.

– Какво е чувството да си дядо?

– Съзнаваш, че вече си остарял и, че не ти е времето да ходиш да риташ топка. Или най-малкото ще ходиш с внучето да риташ. Щастлив съм най-вече, че майка му е добре и е весела. Много му се радва и всичко е наред. Знаете, че ми беше притеснено. Снощи минаха и даже мач гледахме заедно.

– Гледате мач със зетя ли?

– Не ми е зет още. Няма сватба, живеят си заедно и не им се меся. Затова не го наричам зет.

– Има ли право да е от друг отбор или винаги се съгласява с вас?

– Няма права. Да дойде и да вика за друг отбор като е вкъщи, това няма как да го допусна, какъвто и да е. Добре са и се уважават. Прави ми впечатление, че много добре се грижи за Венета. Малко съм особен в тази сфера и не съм еталон за подражание.

– Какво ще пожелаете на това дете? В каква България да живее?

– Ще се вози на метро, ще види какво е построил дядо му – църкви, манастири, магистрали, жп линии, пречиствателни станции, музеи… Ще вика: Ей, не може да боядисате това, което дядо ми е построил. Другото си заминава, а построеното остава.

Сега гледам Северната тангента, че работи много добре. Вчера това, което за Северозападна България пуснахме – над 100 млн. лв. ще отидат там, и след 2-3 месеца ще видите разликата. Това, което беше важно е, да се каже е за битката с контрабандата. Затова няма как да се заменят, както е казал Мишо Миков. Това са милиарди на година повече приходи в бюджета. Благодарение на тях даваме толкова много пари за здравеопазване, за образование, рехабилитации на пътища и мостове. Виждате ги, като ги дадат по телевизията и вие ги давате, че са разкапани мостовете и по 40 години не са пипани. Колко правителства са минали на БСП и ДПС през тези години. По една боя да са слагали на тези мостове, няма да са в това състояние. И ние милиарди набиваме в момента.

Другото важно, което убягва в битката да показвате медиите най-негативното, е нашата програма за енергийна ефективност. Милиардни програми на година. 900 блока ще станат готови през 2016 г. Това е подарък между 8-10 000 лв. на семейство. Да смениш мазилката, изолацията, дограма и ВиК. Подарък за хиляди български семейства, които живеят в панелните блокове. Нула стотинки им струва. В същото време има около 100 репортажа, че с 2 стотинки на ден се вдига винетката. Или с 6 стотинки водата. Или пък билетчето, че е станало 1,60 лв. в София… Но никой не казва, че искаме да избегнем гратисчиите и всъщност картата си остава на старата цена. Така се стимулират редовните пътници, а се избягват гратисчиите. По погледа ти разбрах, че дори ти не знаеш за тази енергийна ефективност.

– Признавам си, не знам.

– А на година струва по милиард и е сто процента безвъзмездно. И аз си слагам във фейсбук всеки блок – готови и санирани. Целия облик на квартала става различен. Тарикатите от Благоевград понеже първи се усетиха, 98% от блоковете им ще бъдат санирани. Кметът е хитър и побърза и си вкара всичко в програмата. Сега започват да звънят и всички други. Хубавото качество на българина е, че всеки завижда на комшията. Изведнъж комшията вижда как блокът на съседа му става хубав. Пита колко струва и като разбере, че е без пари, иска и той. И сега само звънят да питат дали ще има и за тях.

– В градовете се получи добре, но в София заради „Топлофикация” върви трудно санирането. А и заради „Софийска вода”. А и вие оправяте една улица, те минават и я разкопават…

– Сега сме направили цяла система и когато предстои проект, дори ако трябва го забавяме, за да не се получава след това разкопаване. Сега 7,5 милиона получи София за бул. „Черни връх” и за 15 септември ще е готов – от новата отсечка на метрото до Южната дъга защото там се получава ужасна тапа. Много добри неща се правят, но критичността е в големи размери. От друга страна е генератор за работата на правителството и затова не ме дразнят много. Показват ми проблеми, които да решават. Хубаво е обаче да е едно към десет поне. Онзи ден направихме Северната тангента и я пуснаха на бланк.

– Сега обаче си говорихме, че от нея не може да се излезе…

– Тя е за транзита. Ще обясня. Кръговите с локалите са направени в двете посоки. Чакаме да мине плана на София в Държавен вестник, за да може отсечката от квартал „Вазов” да се пусне – 800 метра само ми остават да направя и да вържа квартала, за да може да се слиза. От другата страна е на кв. „Илиянци”. През това време правим частта от Околовръстното шосе, която да се връзва със Северната тангента и се връзваш транзитно с магистралите.

Край на август спираме тежките камиони от Южната дъга, оставяме само колите. Пускаме бул. „Черни връх” и пееш песен. Но не може с боичката. Има закони – да проектираме, отчуждим, платим и минава година. Но това беше 100% приключен проект и трябваше да върнем 206 милиона на ЕК. А сега е хубаво! И целият този транзит минава за 3 минути от единия край до други.

– Ако може и след Благоевград да стане по-бързо.

– Действаме. Сега започваме Сандански-Кресна и тунела през Железница-Благоевград-Кресна. Накрая ще останат само 14 км. в средата в рамките на този мандат. Вътре в Кресна е трудно. Мислим три тунела, едно върху друго да са, защото с еколозите имаме огромни проблеми. Надявам се накрая като навсякъде и с тях, и с археолозите да се разберем, но засега всичките ми усилия са да вържа Кресна от двете страни с магистралата.

– И друг проблем ви предстои да решите. Оправихте чистачките на летището, но какво ще се случи с работниците от „Булгартабак”?

– Всичко ще си дойде по местата. Следприватизационният контрол ще си свърши работата. По тази тема съм говорил многократно. Над 200 млн. лв. сме получили от продажбата на „Булгартабак”. А една фабрика за цигари е между 30-35 млн. долара. С тези милиони, влезли в бюджета, ако искаме може да направим 3 фабрики. Ако народът каже, че иска, връщаме ги и правим 3 фабрики.

– Народът иска да знае кой е собственик на „Булгартабак”. Това ясно ли е?

– Трайков беше министър тогава, когато се правеха тези големи приватизационни сделки, които бяха тежки и не искат да хвърлят сянка върху моето управление. Затова наехме една от най-големите консултантски банки – „Ситибанк”, която да извърши тази процедура и сме платили не малко пари, така че да бъде прозрачно и когато Агенцията за приватизация обяви, ако има въпроси от вас – ето ви „Ситибанк” да обясни. Ще се виждаме пак и ще отговарям и на други въпроси. Желая ви успех във войната.

– Ние не водим войни. С нас ги водят.

– Така или иначе от днес ще бъда причислен вече към вас.

– По-скоро ние сме дълго време причислявани към вас.

– Последно – кой кой е? Да зададем и ние този въпрос. И като чуете, че вече съм към вас, поне не се сърдете. Но дядо ми казваше: Когато един порок стане добродетел, значи е дошла старостта.

Spread the love