Първа крачка към висше медицинско училище в Перник! Кметът Церовска подписа договор за изнесено обучение

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Средната възраст на медсестрите в Перник е 57 години, гладът за кадри – голям

86-07-01 ТАЗИ

Момент от срещата на кметския екип в Перник с проф. Воденичаров

Първата крачка към бъдещото висше училище за обществено здраве в Перник бе направена вчера с подписването на договора за първоначално изнесено обучение в Перник на Факултета за обществено здраве от кмета на общината Вяра Церовска и декана на Факултета по обществено здраве проф. Цекомир Воденичаров. „Радвам се на това, че подобна инициатива излезе от страна на кмета и на областния управител на Перник. Инициатива, благодарение на която се очертава уникалната възможност Перник да се превърне в своеобразен център на така нареченото обществено здраве”, каза проф. Воденичаров.  „В Перник ще се започне с това, което е най-практично – обучение на медицински сестри, акушерки, кинезитерапевти – специалности, които са  свързани с така наречените здравни грижи. Наред с това в бъдеще в Перник ще се развиват и науки като „Икономика на здравеопазването”,  „Здравен мениджмънт”, „Медицинска етика”, „Медицинска педагогика”, което от своя страна ще даде специфичния характер на направлението, наречено „Обществено здраве”.  Стартирането с изнесено обучение е най-лесният и най-бърз ефективен метод да се отговори на непосредствените нужди на региона. Но впоследствие идеята е това да се превърне в един филиал на факултета като начало, а крайната цел е да се създаде висше специализирано училище по обществено здраве в Перник. Което би превърнало града и региона в своеобразен център на общественото здраве, не само от национален мащаб”, подчерта деканът на здравния факултет.

Д-р Церовска благодари за пълното съдействие и разбиране от страна на ръководството на Факултета по обществено здраве. „Надявам се младите момичета да намерят своето място тук. Само за справка в момента средната възраст на медицинските сестри в Перник е 57 години. А за медицински сестри, акушерки, кинезитерапевти „гладът” е голям. Дори част от тях да решат да заминат в чужбина, ще има и такива, които ще останат тук и ще работят в нашите здравни заведения, в денталните кабинети, в детските градини и ясли, в центровете за социални грижи”, каза д-р Церовска.

За първоначалното обучение ще се използва сградата на техническата гимназия „Юрий Гагарин”, която отговаря на всички изисквания за подобна цел.

 

Spread the love