Вельо Илиев – основен заподозрян в схема по запазване на апетитни имоти на скандалния банкер Цветан Василев?!

Filed under: Искам думата,Петрич |

589E3A20479F49B080EEFE3BD1AABF50BBD335B8331771DECF-pimgpsh_fullsize_distr

Слуховете са, че за сделката гарант бил лично „кръстникът“ дълги години на Вельо Илиев – Иван Костов, който пък строи в природен парк „Беласица“ вилно селище на името на жена си.

Става въпрос за факта, че месец преди запора на имотите на скандалния банкер Цветан Василев свързано с него дружество, както и дъщеря му Радосвета, успяват да продадат 3 луксозни имота в столичния квартал „Бояна“, в Царево и в курорта „Св. св. Константин и Елена“. Изненадващото е, че новите собственици се оказват земеделски производители от Петрич – твърде отдалечен от столицата и морето град.262-03-00 Петрана Нуркова и инж. Вельо Илиев

Не е ясно на каква цена са били реализирани продажбите, но подобни луксозни имоти струват общо около 3 млн. лв. според брокери. Зависи как точно е изтъргувана цената и какви подобрения са били признати в договора.

„Няма какво да говоря! Нищо няма да кажа, докато не се чуя с адвоката си. Тогава ще ви се обадя“, казва пред журналисти Николай Георгиев от петричкото с. Скрът, който чрез фирмата си купува два имота от дъщерята на банкера Цветан Василев – Радосвета. Младият мъж бърза да се прибере в къщата си, повикан от свои роднини, които го съветват да не говори с журналисти.

През април миналата година фирмата на 39-годишния Георгиев „Агро ин 2001” купила два апартамента – в Царево и в Св. Константин и Елена, както и 6 дка земя. Единият апартамент е с площ от 160 кв. м, а другият – 360.

Сделките станали месец преди да бъде запорирано имуществото на семейството на банкера.

Друга петричка фирма купила къща от 140 кв. м и парцел от 520 квадрата в столичния кв. „Бояна”. ЕТ “Георги Станков” вече е собственик на имота, след като през февруари 2015 г. го е купил от дружество „Инвест мениджмънт”, дъщерно на фамилната фирма „Тръст Василеви”.

Николай Георгиев живее в скромна двуетажна къща в с. Скрът и повече от 10 г. е шофьор на микробус Работи към оранжериите в Петрич, като с буса си вози работници.

Отказва да разговаря с репортери, но успява да обясни, че е братовчед на шефа на оранжериите Велин Георгиев, също от с. Скрът.

Проверка установява, че младият мъж е станал собственик на „Агро ин 2001” ЕООД на 16 февруари 2015 г. Тогава Велин Георгиев му прехвърля всичките си дялове. Същият ден разследващият екип на Топ Преса разбира, че изготвилия документите е скандално известният адвокат Митко Иванов, чиито услуги екс-кметът на Петрич ползва от години, за да шинканира делата и процесите срещу него. Така на практика, с тези косвени доказателства Вельо Илиев става основен заподозрян в схемата по запазването на имотите, които преди това е харизал за жълти стотинки на първия им собственик, явно негов буфер. Справката ни е направена в община Петрич. Слуховете са, че за сделката гарант бил лично „кръстникът“ дълги години на Вельо Илиев – Иван Костов, който пък строи в природен парк „Беласица“ вилно селище на името на жена си.

Седалището на фирмата е: оранжерии шосето за София. Предмет на дейност – производство, изкупуване, заготовка и реализация на зеленчуци, цветя, декоративни храсти, посевен и посадъчен материал и друга оранжерийна и полска продукция, търговска дейност в страната и чужбина.

Николай Георгиев е и член на УС на земеделска кооперация „Цар Самуил”, която също е със седалище в оранжериите в Петрич.

По непотвърдена информация, въпреки че сделките с двата морски апартамента са станали, преди да се запорират имотите на семейство Василеви, наскоро „Агро ин 2001” е получила документи от Швейцария, че се налага запор и върху тези жилища.

„Аз съм пълномощник за тази сделки и твърдя, че имотите не са луксозни. В тях дори кранчетата за вода са изтръгнати. Няма никакво обзавеждане. Купени са на цена, колкото е данъчната им оценка. Идеята беше да се продадат след това на купувачи, но този запор пречи. Не знам защо искат да закачат и „Агро ин” към всичко, което се случва с КТБ”, казва Велин Георгиев, който е прехвърлил фирмата на шофьора Николай.

Подробности в печатното издание.

Spread the love