Най-силният мъж в САЩ – 150-килограмовият Димитър Саватинов от Гоце Делчев, издаде тайната на успеха: Пожелайте си нещо с вяра, не спирайте да искате, дори да се уморите

Filed under: Гоце Делчев,Звезди |

Ударите под кръста са част от играта, гледах какви ги вършеше Чисора с нашия шампион Кубрат Пулев

91-09-02-с Владимир Москов

Един българин покорява САЩ със силата си. Неврокопският юнак Димитър Саватинов не спира да печели състезания в последните няколко години. Успехите му са все по-големи. Но той остава здраво стъпил на земята. Този факт не се променя дори след спечелената титла „Най-силен мъж на Америка“ в две поредни години – 2014-а и 2015-а. За първи път нашенец сяда в трона не на кой да е, а на Арнолд Шварценегер. Българинът обаче не смята това да е таванът на неговите постижения в силовия спорт. Иска и вярва, че в близко бъдеще ще бъде най-силният мъж в света. Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, пише „Стандарт”.

91-09-02

„А аз съм достатъчно голям, все пак тежа внушителните 150 килограма“, казва с усмивка шампионът. Неговата рецепта за успеха е проста. Първо – трябва да поискаш нещо и в мислите си, и в сърцето си. И да вярваш, че можеш да го постигнеш. Второ – да си сигурен, че то вече е започнало да се случва. Третото и най-важно е усърдната работа. „Никога не спирай, когато си уморен, ако не си стигнал до върха“, уверява 36-годишният Саватинов, който е роден на 5 май 1980 година в руския град Мичуринск. 75 дни по-късно в столицата на тогавашния СССР – Москва, се провеждат летните олимпийски игри. Сякаш това орисва Митко да спортува. „Майка ми Анна е рускиня, баща ми Тодор, който си отиде от този свят, е българин от Гоце Делчев. Бил съм на 2 години, когато се местим в най-красивия за мен град Гоце Делчев. Над него пък е прекрасната Пирин планина. Учих в Първо основно училище. Чак в 8-и клас започнах да тренирам борба свободен стил. Имах добра физика, бях доста здрав. По мое време изборът в спорта тук бе между футбол, хандбал и борба. Нормално с моята физика избрах тепиха“, връща се назад във времето шампионът на САЩ.
Започва да работи като бодигард в различни заведения в Гоце Делчев. Стига и до столицата, където също е охранител на клубове. Там се запознава с човек, който го кани в българска циркова трупа, където да е основа на пирамида в акробатичен номер. 2-3 години странства с цирка, пътува до Дубай, Турция, Италия.
„Гледах какви ги вършеше Чисора с нашия шампион Кубрат Пулев, когото поздравявам за титлата. Но това е част от играта. Аз с такива неща не се занимавам. Фокусирам се върху моята цел. Не губя концентрация и за миг, нито пък време и сили да обръщам внимание на опитите да ме извадят от равновесие“, категоричен е атлетът. Винаги носи националния трибагреник на състезанията и гордо го развява, когато стъпи на почетната стълбичка. Никак не е леко да поддържа такава спортна форма. Някои виждат само успехите, но не знаят, че тренировките му са 24 часа в денонощието. Радва се, че в България сънародниците му го поздравяват за победите. Не усеща злоба, а само уважение и обич.

Spread the love