Георги Марков: Изплува тайна завера срещу ГЕРБ на президентските избори! Четирите БСП-та, трите ДПС-та и ДСБ ще се обединят срещу Борисов на втори тур

Filed under: България |

Georgi Markov

Георги Марков е бивш конституционен съдия и съветник на ръководството на ГЕРБ. Той е един от основателите на СДС, активен участник в политическите процеси от 10 ноември до днес. Известен с резкия с език и безкомпромисно отстояване на позициите си. Интервю с Георги Марков за най-горещите политически теми в страната, препечатваме от агенция „Блиц”.

– Г-н Марков, какво ще се случи с правителството след оттеглянето на АБВ и социалния министър Ивайло Калфин?

– Винаги съм твърдял, че трябва да има избори 2 в 1, тъй като съм горещ привърженик на ГЕРБ и считам, че ако има избори наесен ГЕРБ ще ги спечели с над 100 народни представители. Причината е, че другите партии не са готови за избори и ще имат проблем с влизането в парламента,а други дори с прехвърлянето на десетпроцентовата бариера. ГЕРБ в момента е в страхотна форма. Парламентът е много раздробен и няма стабилно парламентарно мнозинство, което да е гаранция за стабилно управление.

Очевидно е обаче, че Борисов мисли повече за страната от колкото за партията си, което му прави чест. Той желае да продължи правителството да изпълнява това, с което се е заело. За мен обаче политиката е игра на избори и победи и не трябва да се пропуска този шанс за съкрушителна победа на едни предсрочни избори. Това че няма да има 2-3 месеца парламент не е голяма беда, тъй като и сега като го има прави сами проблеми на самия министър-председател, който нееднократно ходи да оправя бакии.

– Ако няма обаче избори 2 в 1 то със сигурност ще има президентски вот. Готов ли е ГЕРБ и не закъснява ли с това, че не разкрива кой е кандидатът им?

– Всички партии закъсняват с издигане на кандидата за президент. През октомври ние ще избираме не лукова глава, а държавен глава. На фона на това, което става в Европа трябва да има много голям дебат за това какъв тип държавен глава трябва да изберем, тъй като той по Конституция е и военнокомандващ и представлява България в международните отношения, и председателства съвета за Национална сигурност. Искам да видя кандидат за президент, който ще говори по-малко за европейски и северноатлантически ценности, защото ние сме член на Европейския съюз и НАТО.

Този процес е невъзвръщаем и тези ценности са записани в договорите и ние сме лоялен партньор. Искам, на фона на ислямизацията в Европа да чуя повече християнските ценности, а не за мултикултурални теории, които неолибералите изповядват. Искам да чуя ясно, че ще имаме държавен глава, който ще държи за националния суверенитет. Членството ни в Европейския съюз и НАТО въобще не значи, че сме загубили суверенитет. Трябва бъдещият президент по своята философия да е по-близо до Виктор Орбан и Лех Качински от колкото до изпелите си песента брюкселски чиновници. Не искам да слушам държавен глава, който ми говори на брюкселски.

– Как ще коментирате спекулациите, че АБВ и БСП ще се „прегърнат” и ще издигнат общ кандидат за президентския вот през октомври?

– На втори тур може да се очаква широко обединение срещу кандидата на ГЕРБ. Там ще се обединят четирите БСП-та – на Първанов, на Нинова, на Кадиев и на Дончева. Ще се обединят също така и трите ДПС-та – на Местан, на Карадайъ и на Корман Исмаилов и към тях ще мине ДСБ. Очаквам на втори тур обединение срещу Борисов с цел да се покаже, че има вот на недоверие от българския народ към него, ако неговия кандидат загуби изборите. Такова обединение „антигерб” е имало многократно. То се случи и при „Костинбродската афера” и при гласуването на референдума на президента за мажоритарни избори, когато се уплашиха, че при мажоритарен вот ГЕРБ може да спечели с абсолютно мнозинство. За това се надявам ГЕРБ да търси избираема фигура и без да им се бъркам считам единствено сигурен избираем кандидат е Йорданка Фандъкова. Моля се на Господ ГЕРБ да проумее, че Фандъкова е явление в българската политика и трябва да бъде използвана на национално ниво.

– Като стана дума за референдуми, знаете, че парламента взе решение да се проведе референдум по въпросите, които изготви екипа на Слави Трифонов. Какво е Вашето мнение?

– По закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление няма проблем да има референдум за мажоритарни избори. Има проблем обаче за това да се намали броя на депутатите, тъй като в самия закон пише, че въпроси от компетентност на Великото народно събрание не може да се поставят на референдум. Дали това е правилно или не е друга тема. Но е факт, че такава забрана има, следователно този въпрос трябва да бъде изваден от референдума. По въпроса за задължителното гласуване няма проблем да има референдум, но от сега трябва да се знае, че ако българите кажат „да” трябва да има промяна в Конституцията, защото по нашата Конституция това е субективно право, а не задължение. Трябва да бъде въведено от обикновено народно събрание на три четения. По темата за електронното гласуване вече имаше референдум. Той не беше събрал необходимия кворум, за да бъде валиден, но 20 % от българите гласуваха „за”, парламентът взе решение и считам, че и този въпрос трябва да бъде изключен от референдума.

– Има ли законово право Георги Първанов да се кандидатира за президент за трети мандат?

– Не, той няма право да се кандидатира за президент. Това е категоричната разпоредба на българската конституция. В нито един учебник по право не пише друго и не може да има никакви съмнения. Ако някой беше казал през 1991 година, че може да има президент, който да е 10 години начело на държавата, след това да си почине и нови 10 и така 20 години, щяха да обесят всички народни депутати на дърветата пред парламента.

– Какво е мнението Ви за новия лидер на БСП Корнелия Нинова?

– Аз се отнасям с голямо уважение към нея, защото тя първо е дама и второ е председател на една столетна и повече партия. Веднага след като встъпи на поста като лидер на БСП тя каза две важни неща. Едното е, че корабът, наречен България, потъва. Моят отговор е, че корабът е потънал вече, защото те го потопиха по времето на правителството на Орешарски, когато без да са спечелили избори се опитаха да ни управляват чрез лице, което не беше избрано.

Резултатът беше катастрофален. Ние изпаднахме в тежка изолация и сега Борисов вади кораба благодарение на добрите си отношения с Камерън, Меркел и останалите европейски лидери. Моят съвет към БСП е да помага за изваждането на кораба, защото те го потопиха. Второто нещо, което каза Нинова е, че ще искат да свалят правителството. Те нямат депутати дори да поискат някакво тълкуване от Конституционния съд, камо ли да свалят правителството. Може би става дума за извънпарламентарно сваляне. Искам да им припомня резултата от изборите преди 6 месеца. Във всички големи градове в страната те са абсолютно капо и партия на 10 години би партия на 120. Аз съм участвал в сваляне на правителствата само чрез усилията на софиянци и другите големи градове. Очевидно те ще докарат някое село да сваля правителството. До сега практиките доказват, че със села власт се не сваля.

– Как ще коментирате изказването на премиера Борисов, че Румен Петков го е изгонил от МВР и го е направил премиер, а сега да внимава да не го направи президент?

– Това, което предстои за Борисов е да стане за трети път премиер. Дали това ще е на предсрочни или редовни избори времето ще покаже. Иска ми се ГЕРБ много добре да обмислят кой да им е избираемия кандидат за президент и да търсят сътрудничество с Патриотичния фронт, който в тази година и половина на съвместно управление се оказа по мъжки партньор, от колкото разбития Реформаторски блок, в който дори за близо 3 години не можаха да си изберат лидер. Едните са в управлението, другите в опозиция, но пак в управлението, а трети били някакви граждани. Не съм виждал такъв парламентарен инфантилизъм. За мен предсрочните избори са средство за решаване на кризи. В момента в България има парламентарна безпомощност.

Spread the love