Шарка по животните пламна и в Дупница, откриха 2 болни крави до жк „Бистрица”, фермери протестираха за ваксина срещу опасната зараза в Кюстендил 

 

Атанаска Атанасова, Мария Иванова, Данаил Кирилов: Ваксини се дават на свои хора, а по-малките стопани ни обричат на фалит, с кравите си купихме къщи и изучихме децата

93-02-01-Boiko Oparlakov

Бойко Опърлаков (вляво)

Огнище на заразен нодуларен дерматит пламна и в Дупница, близо до жк „Бистрица” са установени две болни крави. Това стана ясно на протест на животновъдите вчера в Кюстендил, които окупираха двора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

93-02-01 Danail Kirilov

Данаил Кирилов

93-02-01 Krasimir Ivanov

Красимир Иванов

Стопаните са недоволни от липсата на ваксини срещу болестта „заразен нодуларен дерматит”. Според тях ваксината се крие и се дава само на по-големите фермери. „Изучих и двете си дъщери, ето – едната е тук, защото е притеснена от случващото се”, каза Атанаска Атанасова от село Богослов. „Аз съм от село Търновлаг, взел съм кредит за тези крави. Какво правим, като ги унищожат?

93-02-01-Mariana Ivanova

Мариана Иванова

93-02-01-Goliovec

Сега като ги напръскат и като завали един дъжд, тя, ваксината, няма да е валидна. По-добре е да се пусне по въздуха“, каза още Данаил Кирилов. „Няма значение колко животни гледам.

93-02-01-protest3

Част от протестиращите

93-02-01Todorka Vaseva

И едно да имам, обичам си го. Каква е тази европейска директива, едно ако е заразено, да се убиват всичките? Защо ние, България, сме се съгласили? В момента сме ги затворили животните и не смеем да ги пуснем“, каза Марияна Иванова от село Граница, която отглежда 10 крави и 6 теленца от близо 5-6 години. „Заболяването ме притеснява, не сме крупни фермери. Гледаме 3 крави и се страхувам. Нека да кажат, ако трябва да си платим за тези ваксини, и всеки да си прецени. И без това ни е трудно оцеляването“, казва Тодорка Ваксева. „Не може от една болна крава да се убиват всичките. Ваксините явно са раздадени на свои хора. А ние какво да правим – да чакаме да се разболеят животните“, каза Атанаска от село Богослов, която отглежда 19 крави и 10 телета. „От 30 години гледам животни, комари винаги е имало. Явно нарочно се вкарват“, добави Атанаска.

Пред протестиращите излезе временно изпълняващият длъжността директор на ОДБХ Бойко Опърлаков, който ги увери, че ваксината ще дойде тази вечер или рано сутринта от ЮАР.

 

Spread the love