Лидерът на ОДБ Костадин Костадинов: Част от огнищата на българщината в Дупница са поизгаснали, да даваме пари за читалищата само срещу програма за дейността

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

 360 000 лв. делят 13 културни средища в общината, половината отиват в НЧ „Зора” в Дупница, начело със Силвия Балинова

96-03-01  P1230975 copy

Костадин Костадинов и Крум Милев

„Искаме да обърнем процеса и читалищата да получават държавни пари срещу предоставена програма за дейността си. Не искаме да продължи сегашното статукво съветниците да приемат машинално предоставените годишни отчети от типа „копи- пейст” и някой да получава пари за това, че го има”, това заяви за „Вяра” лидерът на ОДБ Костадин Костадинов, който беше деен участник в дебата по казуса с отчетите на читалищата на последната сесия на ОбС-Дупница.

Костадинов се обяви твърдо срещу „социалистическа форма субсидия” и заяви амбицията си ОДБ да работят за спиране на изтичането на средствата и да реформираме неефективните системи.

„Има и добри примери за работещи читалища като тези в Самораново, Бистрица, „Зора” и други. Но има и лоши – събрали се да празнуват Деня на прошката, пък продължили с празник на виното… В четири от читалищата не е внасян членски внос – къде са им членовете? Субсидиите идват от обществени пари, наши пари. Не може едни да работят здраво, други да хитруват и да имитират дейност, а да получават пари наравно с работещите.

Някои от съветниците защитиха дейността на сегашните секретари с клишета от типа, че читалищата са „огнище на българщината“, съхранили „българщината“. Това са тези, старите съветници, авторитетите, заради които народът не иска да чуе за политиците.

В тази ситуация ми се струва, че някои от огнищата ми се струват поизгаснали”, мотивира позицията си Костадинов.

В община Дупница функционират 13 читалища – 6 градски и 7 в селата, общата субсидия за тях е около 360 хил. лв., от които половината са за НЧ „Зора“ – Дупница, начело с Галевата зам.- кметица Силвия Балинова.

На въпроса защо групата на ОДБ гласува „за” отчетите на читалищата, които в крайна сметка ОбС прие с пълно мнозинство, Костадинов обясни, че той е излязъл по време на гласуването.

„Не съм гласувал, моите хора гласуваха. Аз нарочно излязох. Предстои ни дълъг път, съветниците в съответните комисии трябва да се научат да проверяват, да гледат, но и да виждат. Съветниците трябва да се научат, тогава ще гласуваме против.

Системата е тежка, не търпи резки движения.

„Политиката е изкуство на възможното“ е казал Бисмарк.

Въпросът е да спрем изтичането на „грешни пари“, заключи той.

 

 

Spread the love