Построилият 12 000 апартамента и черквата на Ванга Костадин Ангов стана почетен гражданин на Благоевград, на Ани Салич не й стигнаха 6 гласа

Filed under: Благоевград |
96-03-03-DSC00780

Председателят на ОбС Р. Тасков по време на гласуването за почетен гражданин

Общинските съветници в Благоевград отсвириха предложенията на  образователния шеф в Пиринско Ивайло Златанов – родената в Благоевград телевизионна водеща Ани Салич и директора на „БГ радио” Николай Янчовичин да станат почетни граждани на града. Парламентаристите приеха единодушно такъв да стане благоевградският архитект инж. Костадин Ангов.

96-03-03-24 Кандидатурата му бе издигната по предложение на Камарата на строителите в Благоевград. Съветниците се мотивираха с факта, че той е участвал в построяването на стотици апартаменти за благоевградчани и е дългогодишен директор на Домостроителния комбинат в града. В периода между 1980 и 1989 г. той е директор на Домостроителния комбинат в Благоевград и успява да организира изграждането на 12 000 апартамента в града и по този начин окончателно решава жилищния проблем. Костадин Ангов също така е конструирал сградите на бившето кино, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия и комплекс „Мототехника“. Един от строителите е и на църквата на Ванга в м. Рупите. Припомняме, че предложението за Ани Салич предизвика бурни дебати в социалната мрежа преди дни. Жителите на града остро възроптаха срещу предложението, мотивирайки се с това, че Салич никога не е работила на територията на града. На Салич не й достигнаха само 6 гласа, за да получи званието. Тя обаче е почетен гражданин на община Струмяни заради корените й в село Илинденци.

Общинският съвет прие предложението за изменение на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общинските жилища в община Благоевград. Изменението бе гласувано във връзка с кандидатстването на община Благоевград с проект „Изграждане на социални жилища в IV микрорайон”. Проектът предвижда построяването на 3 сгради с общо 202 жилища в тях за социално слаби хора, които нямат възможности и нямат дом. Бе решено желаещите да им бъде предоставено общинско жилище да са с постоянен адрес в община Благоевград минимум 3 години, а не 1 година, каквото беше първоначалното предложение. На вчерашното заседание на Общински съвет-Благоевград бяха приети годишните финансови отчети на общинските търговски дружества. Съветниците дадоха право на Специализираната болница за активно лечение по онкология да кандидатства с проект по процедура „Добри и безопасни условия на труд“. Парламентаристите кръстиха улица на създателя на герба на Благоевград Христо Бараковски. Творецът е създател на герба на Благоевград, изобразяващ кончето, понесло на гривата си слънцето пред бликащите минерални води.

 

Spread the love