Евродоклад: Наркотиците превзеха Европа! Старата дрога се връща наред с нови хапчета убийци!

Filed under: Свят |

16,6 милиона на Стария континент пушат канабис, 6800 са загинали за година от химически стимуланти

Narkotitsi

„Проблемът с наркотиците в Европа става все по-сложен! Предизвикателство са стимулантите, новите психоактивни вещества, злоупотребата с лекарства и проблемната употреба на канабис. В същото време хероинът и опиоидите са причина за най-много от смъртните случаи, а на пазара в много страни се завръща с нови качества познатият от миналото MDMA или екстази“. Това е тревожнатаонстатация в годишния Европейски доклад на Центъра за мониторинг на наркотици и наркозависимости към ЕС, представен днес в Лисабон, предаде БГНЕС.

Европейският доклад за наркотиците се изготвя всяка година и съдържа обобщени данни от последните две предишни. Целта му е да очертае с подробности актуалната ситуация, за да насочи европейската политика в тази сфера. Освен страните-членки на ЕС, които предоставят данни, в него е включена и информация от Норвегия и Турция.

Стари и нови наркотици

Популярният наркотик в средата на първото десетилетие от 21 век – екстази, беше отстъпил назад, но последните данни сочат нов връх в потреблението му, отбелязва докладът. Разширява се и кръгът на потребителите, предимно сред младите хора.

Началото на тази тенденция е преди две години, когато Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркозависимостите и Европол отправят предупреждение за общественото здраве – новото екстази е по-силно, предлага се чрез интернет и може да доведе до остра интоксикация. Екстази е посочено като „сериозна нововъзникваща заплаха” в доклада.

Новите наркотици пък, познати под името „дизайнерска дрога” са другият голям и все още неизследван достатъчно риск. В доклада младите хора, които обикновено ги употребяват, са наречени „опитни мишки“ за производителите.

От началото на 2014 г. системата за ранно предупреждение на ЕС е отправила 34 предупреждения за опасност към общественото здраве във връзка с новите наркотици. Броят и типовете растат лавинообразно, а в момента се наблюдават над 560 вида. Само през 2015 г. новопоявилите се вещества са 98 вида, алармира докладът. Преобладават синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони, които се разпространяват най-често чрез интернет. Високата им токсичност обаче е факт.

През февруари тази година Европейският център за мониторинг предупреди за риска от синтетичния канабиноид MDMB-CHMICA. С него са свързани 13 смъртни случая и 23 случая на остра интоксикация без смъртен изход. Друг нов наркотик е синтетичният катинон alpha-PVP, който е мощен стимулант и е довел до почти 200 случая на остри отравяния и над 100 смъртни случая от 2011 г. насам.

В България също имаше няколко случая на остра интоксикация сред ученици в Стара Загора и затворници от Софийски централен затвор. Смъртен случай на момиче от Шумен така и не стигна до посочване на конкретното прието вещество, тъй като формулата му не подлежала по регламент за сравнително изследване.

Смъртоносни свръхдози

6800 смъртни случая са настъпили в резултат на свръхдоза в ЕС през 2014 г., сочи докладът. Основна причина в повечето е хероинът и други опиоиди. Броят на фаталните изходи се е увеличил спрямо предишната година, а най-често жертва са хора, употребяващи опиати на възраст между 35-50 години.

Срещу свръхдоза от хероин има лекарство – налоксон. В редица държави от ЕС то вече се предоставя на употребяващите опиати в рамките на схеми за лечение и на техните близки във формата на готова заредена спринцовка или инхалатор. В България лекарството е достъпно само на медицинските служби за Спешна помощ.

Наред с хероина, честа причина за смъртта са синтетичните опиоиди, които се използват за заместваща терапия – метадон, бупренорфин. Точно те са водеща причина за смъртни случаи в страни като Ирландия, Франция, Финландия, Обединеното кралство. Един от фокусите на анализа на Европейския център за мониторинг е именно предотвратяването на достъпа на тези препарати на черния пазар. Не само хероинът и заместителите му са причина за спешните случаи обаче, не рядко в страните от ЕС се посочват също стимулантите и канабисът.

През 2014 г. на лечение за употреба на незаконни наркотици в страните от ЕС плюс Норвегия и Турция са постъпили на лечение общо 1,5 милиона души. 680 000 наркозависими в посочените страни са получили заместваща терапия а- метадон или бупренорфин. Сериозен проблем пред лекуващите е съчетаната употреба на различни наркотици и наличието на психично заболяване. Повишаването на средната възраст на търсещите лечение също прибавя нови аспекти в цялостната терапия.

Стимуланти

Макар и стимулантите да са най-популярни в момента в Европа, има регионални различия спрямо употребата им, се казва още в евродоклада. Кокаинът остава най-разпространен в страните от Западна и Южна Европа. В Северна и Източна Европа най-употребявани са амфетамините и метамфетамините. Все повече хора търсят лечение от последиците на употребата на стимуланти. В последното десетилетие в Европа пациентите, които за пръв път постъпват на лечение и посочват като причина стимуланти, са с 50% повече в сравнение с преди. Почти половината от пациентите, постъпили на лечение през 2014 г., си инжектират амфетамините. Това повишава риска от инфекциозни заболявания.

Една от малкото добри констатации на Европейския доклад за наркотиците се отнася до разпространението на ХИВ сред употребяващите дрога чрез инжектиране. През 2014 г. с тази диагноза в страните от ЕС са регистрирани 1236 случая и това е най-ниското ниво от повече от десетилетие насам. През 2015 г. се наблюдават няколко локализирани епидемични взрива на ХИВ сред маргинализирани групи в Ирландия, Люксембург и Великобритания. Като причина се посочва именно инжектирането на стимуланти.

Марихуана

16,6 млн. млади хора на възраст между 15 и 34 години в Европа са употребили канабис в последните 12 месеца, алармира европейският доклад. Има признаци за нарастване на употребата на марихуана в млада възраст. Около 1% от възрастните европейци употребяват канабис ежедневно. Силата на действие на растението във вид на трева и на смола е по- голяма в сравнение с миналото и това може да повиши рисковете пред употребяващите.

Чувствително нараства броят на хората, които търсят лечение заради зависимост от канабис. Ако през 2006 г. постъпилите за пръв път на лечение заради канабис са били 45 000, то през 2014 г. те са вече 69 000 души. Според Европейския център за мониторинг на наркотиците това увеличаване е свързано с промени в равнищата на употреба и интензивна употреба, наличието на по-увреждащи продукти, различните практики за насочване към лечение и нарастване на достъпността на лечението. Канабисът е най- често конфискуваният наркотик в Европа – 3/4 от всички задържани количества.

България

1530 зависими от опиати – хероин и метадон, са постъпили на лечение у нас през 2015 г., като 207 от тях се лекуват за първи път. 3414 са пациентите по метадоновите програми. Данните за екстази-MDMA пък сочат, че тенденцията за неговото бурно завръщане в Европа все още не ни засяга сериозно. Едва трима от всички постъпили на лечение изобщо сочат него за основен наркотик, а двама влизат за първи път да се лекуват. 58 пациенти у нас са предприели лечение заради канабис.

Данните за смъртните случаи от наркотици у нас през 2015 г. в Статистическия справочник към Европейския доклад сочат 15 души. 46 са новодиагностицираните с ХИВ наркозависими в България. Чрез специализирани програми у нас са раздадени близо половин милион спринцовки. Полицейските акции през 2015 г. са довели до конфискуването на 940 кг хероин, 27 кг кокаин, 216 кг амфетамини и 148 кг екстази на таблетки. Таблицата не съдържа данни за канабиса, който иначе е най-често задържаният наркотик.

Пътят на хероина и противодействието на неговия трафик са ясно различими в схемата на конфискациите. Най-големи количества са задържани в Турция – 12 756 кг, Гърция- 2 528 кг, следва България. Но прави впечатление и друго – броят на полицейските акции, завършили с конфискация на хероин, у нас е само 137, докато в Турция са 7 008, а в Гърция – 2 277.

Европейският доклад за наркотиците опосредствено дава и друго познание за ситуацията в България: в страните, които имат изградена сериозна мониторингова система, като тези в Северна Европа, данните и за употребяващи, и за смъртни случаи, са по-високи от другите страни. Това навежда на мисълта, че липсата на подобна система у нас не дава възможност да се види цялостната картина.

В повечето държави от ЕС наказателното правосъдие насочва към лечение по-голямата част от пациентите. В Унгария, например, 74% от насочените за лечение за употреба на канабис са посочени от този източник. В различните държави схемите за пренасочване на извършилите нарушения на законите във връзка с наркотиците от система за наказателно правораздаване към програми за лечение са различни – от пряко разпореждане на съда вместо ефективна присъда да се постъпи на лечение до условна присъда при положение, че нарушителят предприеме лечение. В някои държави се постановява лечение и преди да се стигне до съда – в по-ранни етапи. В България подобни мерки не съществуват, макар граждански организации да настояха за тях още преди десет години.

Spread the love