Спрете захарта, за да имате здрав стомах и млада кожа

Filed under: Здраве |

 

здравеВсички знаят колко е вредно да се прекалява със сладкото. Факт е, че сама по себе си захарта не е чак толкова вредна, въпреки това трябва да се консумира контролирано. Можете обаче да я откриете в естественото й състояние в плодовете, в които тя не представлява заплаха за здравето.
Рафинираната захар обаче, която присъства в по-голямата част от ежедневното меню на хората, е третирана с химически вещества – и дори може да бъде толкова пристрастяваща, колкото кокаинът.
Може да ви изглежда невъзможно да се откажете напълно от захарта, но поне се опитайте да намалите приема й. А и премахването й може да доведе до невероятни промени в здравето, които ще подобрят качеството на живот.

Ще се почувствате по-сити

Захарта потиска хормона в организма, наречен лептин, който е отговорен за усещането на ситост след ядене. Резултатът е неутолимо желание да продължите да се храните. Откажете ли се от захарта, тялото ви започва да регулира апетита, а храните носят подобрено усещане за ситост. Това пък означава, че така ще приемате и по-малко калории.

Ще предпазите сърцето

Храните с много захар и висок гликемичен индекс се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания. Избягването й е един от начините да се грижите за сърцето и да контролирате триглицеридите, които са вид мазнини.

Ще намалите коремните мазнини

Захарта е висококалорична храна, лишена от витамини, минерали и фибри. Поради високото си съдържание на калории и липса на хранителни вещества тя причинява натрупването на мазнини и може да доведе до затлъстяване.

Ще предпазите черния дроб

Излишната захар оказва отрицателен ефект върху черния дроб, подобно на алкохола. Избягването й означава избягване на претоварен черен дроб и помага да се поддържа оптимално функциониране.

Ще предотвратите камъни в бъбреците

Въпреки че може да не обръщате достатъчно внимание на това, сладките напитки и рафинираните захари като цяло водят до увеличение от 25% на риска от развитие на камъни в бъбреците. Това, което е по-лошо обаче, е, че сладките напитки могат да увеличат този риск с 33%. За да избегнете този проблем, трябва да се откажете от тези напитки, а също и да изберете здравословни алтернативи – като натурални сокове или вода.

Ще защитите мозъка

Въпреки че все още няма преки доказателства, учени твърдят, че шпайковете на кръвната захар могат да бъдат една от причините за увреждане на мозъка, която засяга паметта. Известно е, че консумацията на твърде много захар е основната причина за високи нива на кръвната захар.

Ще се радвате на млада кожа

Консумирането на захар активира процес, наречен гликиране, който причинява увреждане на еластина и колагена в кожата. Намаляването й ще спомогне да се погрижите за кожата, а и да предотвратите преждевременните признаци на стареене.

 

Spread the love