Цацаров се самосезира за записите от затвора в Белене, министър Захариева разпореди незабавна проверка

Filed under: България |

106-13-02--TsatsarovГлавният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавна проверка на затвора Белене след излъчен репортаж по bTV за насилие и издевателства там. В материала на телевизията бивш и настоящ затворник от Белене разказват за издевателствата, които по-силните затворници упражняват върху останалите. Изтезанията в Белене се случват в отряда на рецидивистите. Видеоклиповете, с които медията разполага, съдържат брутални сцени на сексуални мъчения, групови блудства и извращения.

106-13-02-Belene-3

„Има хора, които ги бият, събличат ги, употребяват сексуално насилие над тях. По абсолютно всякакъв начин, по който може да се сети публиката. Горе-долу, каквото са гледали по порнофилмите, се случва. По няколко човека се изреждат върху един. Всичко се случва насилствено, посредством бой и страх”, казва бившият затворник.

Другият свидетел, който и в момента излежава присъда в Белене, твърди, че надзирателите обикновено са на 5-6 метра разстояние, но „гледат да не се набъркват” и се правят, че не чуват.

След излъчването на репортажа от Министерството на правосъдието съобщиха, че министър Екатерина Захариева веднага е сезирала прокуратурата и същевременно незабавно е разпоредила проверка от страна на Инспектората на министерството по Закона за администрацията.

Няколко часа по-късно от пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че след излъчването на кадрите по bTV главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал и е изискал пълна информация за действията на прокуратурата от Апелативна прокуратура – Велико Търново, Окръжна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Левски.

Сигналът на министъра на правосъдието e изпратен незабавно на Окръжна прокуратура – Плевен по компетентност за извършване на проверка на всички оповестени данни и за вземане на мерки по реда на надзора за законност върху изпълнение на наказанията в затвора Белене.

От прокуратурите в Левски и Плевен пък са докладвали на главния прокурор, че през 2011 г., 2014 г., 2015 г. и 2016 г. седем затворници от Белене са признати за виновни и осъдени за принуда, съвкупления с лица от същия пол, като е употребено насилие и заплаха, за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди, като тези осъждания са за деяния, съдържащи се във видеоматериалите, разпространени от телевизията. От bTV са изискани по надлежния ред всички видеоматериали, с които телевизията разполага, за установяване на всички престъпни деяния и проверка дали има ненаказани лица.

Същевременно Районна прокуратура – Левски докладва за образувани три досъдебни производства през месец април 2016 г. за престъпления, извършени на територията на затвора Белене – две са за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди и едно е за насилствено полово сношение с лице от същия пол. След запознаване с всички материали и извършване на проверка по реда на надзора за законност ще бъдат предприети съответните действия.

 

Снимки:

Сотир Цацаров

Изтезанията в Белене се случват в отряда на рецидивистите.

Spread the love