Галевият адвокат Анани Константинов би отбой за шефското място в колегията в Кюстендил, призна: Колегите не носят тоги, облеклото им не се различава от това на подсъдимия

Filed under: Кюстендил |

За мястото остават да се конкурират Румен Антимов и Емил Велинов

Digimax A50 / KENOX Q2

Анани Константинов

Доайенът на адвокатурата в Кюстендил Анани Костантинов, който защитава Галеви на делото за конфискация на имотите им, се отказа от надпреварата за председател на Адвокатската колегия. Вотът ще се проведе в средата на месец юли. Така за мястото остават в конкуренция Румен Антимов и Емил Велинов. Ще припомним, че Антимов победи на балотаж, но Висшият адвокатски съвет отмени процедурата след жалби. „Не е допустимо да има други кандидати за председателското място. Ще направя аналогия с Избирателния кодекс. Там при касация на изборите се връщат към Районната избирателна комисия, която не се сменя и се продължава със същите кандидати, но при нови условия. Тук е същото, невъзможно е да има нови кандидати, а старите е задължително да се явят“, заяви председателят на Дисциплинарния съд Анани Константинов. „Прецених, че за председател на Адвокатската колегия трябва да е по-активен и по-млад колега, затова се отказах. В адвокатурата има много тежки проблеми, тя е част от правосъдната система. Законът, по който работим, е от времето на Тодор Живков, безполезен е, недоизкърпен. Настоявам председател да бъде колега, заинтересован от Адвокатската колегия, живее и работи тук“, заяви Анани Константинов.

Изборът ще се проведе в отпускарски сезон. „Всеки трябва да си направи сметка дали почивката е по-скъпа или интересите на колегията. Както беше едно време, един беше отишъл за гъби ли, за боровинки по време на  избори. Призовавам колегите сериозно да се отнесат към избора, от това зависи нейното място в обществото. Адвокатурата по обществено положение в правосъдната система е на последно място, с формални права, почти неспазвани. Вината е и наша, ние не уважаваме себе си. Ще дам пример в Закона за адвокатурата, където пожелателно се казва, че адвокатите трябва да носят тоги. Аз не я свалям, спазвам го безусловно, за мен е оправдание да се казва, че тогата трябва да се носи в ръце, че няма шкафче. Има случаи, когато по облекло адвокатът не се различава от подсъдимия, а това руши визията на адвокатурата, нейната сериозност и представителност“, категоричен е Анани Константинов.

Въпреки че процедурата по избор на председателско място е ясна, това не попречи на члена на колегията Ангел Ангелов да прави предложения. Последното бе за адвокат Венета Марковска, изявен екскадровик в съдебната система, учредител на Българската съдийска асоциация.

 

Spread the love