Мишки налазиха затвора в Бобов дол! Осъденият до живот Бисер Манолов: 8-см плъх нагриза съкилийник, искам 10 000 лв. обезщетение

 

Свидетели на Манолов пред съда: От 9 години в затвора не се взимат мерки срещу гризачите

Дезинфекция е предприета, навсякъде има мишки, не само в затвора, отсече съдия Иван Демиревски

100-04-01 biser-manolov

Бисер Манолов

Затворникът Бисер Манолов от Кюстендил поиска 10 000 лева от държавата чрез Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заради това, че в зандана в Бобов дол не обезпаразитяват срещу мишки по неговите думи.

Digimax A50 / KENOX Q2

Иван Демиревски

В жалбата си до Административния съд под Хисарлъка той посочва, друг затворник бил ухапан от 8-сантиметров плъх по ръката, текло много кръв, което наложило да му бият инжекция срещу тетанус. По образуваното дело Манолов довел и двама свидетели, като единият затворник обявил, че от девет години в затвора, управляван от Александър Апостолов, не са взимали мерки за химическо или механично увреждане на гризачите. Сумата, която лишеният от свобода до живот Мнолов иска, е за нанесени неимуществени вреди, причинени му от “проявено виновно бездействие от страна на затворническата администрация за периода от 06.10.2012 г. до момента”. 44-годишният затворник понесъл болки и страдания, погнуса, страх от зараза, безпокойство, безсилие, довели до влошаване на здравословното му състояние, обясни още ищецът пред съда.

Прокурорът по делото Йордан Георгиев заяви пред съдия Иван Демиревски, че жалбата е неоснователна.

В хода на делото обаче при представени писмени и устни доказателства не се установява по безспорен начин да са настъпили неимуществени вреди, изразяващи се във вреди от “проявено виновно бездействие от страна на служители на Затвора – гр. Бобов дол”, довели до влошаване на здравословното състояние на ищеца, се казва в становището на съдия Иван Демиревски. Според него служителите на затворническата администрация са реагирали на сигналите и жалбите, подавани от затворниците във връзка с поддържането на хигиената в затворническите помещения. „Не се представиха и никакви доказателства, даже и медицински експертизи, които да доказват влошаване на здравословното състояние на Бисер Манолов. Дори и да се приеме, че затворникът е преживял негативни психически преживявания, които впрочем преживява всеки човек, ухапан от плъх. Гризачи се появяват за съжаление почти навсякъде във всички жилищни помещения, където живеят хора, а не само в затвора в гр. Бобов дол, и от това са потърпевши всички, а не само лишените от свобода“, каза магистратът. От доказателствата по делото е видно, че администрацията на затвора в гр. Бобов дол е предприела адекватни действия по дезинфекция и дератизация на помещенията в затвора, които не се предприемат в тази цялост дори за гражданите, които не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“. Административният съд заяви, че Манолов не е претърпял неимуществени вреди в размер на 10 000 лева, ведно с дължимата лихва за забава, за какъвто размер е и предявеният иск за обезщетение за неимуществени вреди. Същият следва да бъде отхвърлен като недоказан и неоснователен. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Бисер Манолов е част от групата, която на 18 май 1994 г. посред бял ден в центъра на Кюстендил застрелва сарафката Виолета Георгиева при обир на 2 млн. лв., а мъжът ѝ Симчо е тежко ранен. Манолов и още няколко души са арестувани и съдени. Единствено той получава смъртно наказание. След отмяната му през 1998 г. изтърпява доживотен затвор без право на замяна в Бобов дол. Зад решетките е вече 22 г. Един от затворниците, които водят най-много дела срещу държавата у нас и в Страсбург.

 

Spread the love