СЗО: Горещите напитки предизвикват рак на хранопровода

Filed under: Здраве |

здраве днес

Консумирането на много топли напитки вероятно предизвиква рак на хранопровода, обяви агенцията за рака на Световната здравна организация. Специалистите изтъкват, че ракът се причинява по-скоро от температурата, а не от състава на напитките. В това отношения бяха снети обвиненията срещу кафето и матето, когато се консумират умерено топли.
По думите на Кристофър Уайлд, директор на Международната агенция за изследване на рака, много топлите напитки са тези, които се консумират при температури от 65 градуса по Целзий и нагоре. При направени проучвания в Китай, Иран и Турция, където чаят се консумира при 70 градуса, рискът от рак на хранопровода се увеличава успоредно с по-високата температура на консумация, пише Vesti.bg. В Европа кафето и чаят се пият при по-ниски температури, в повечето случаи под 60 градуса.
Кафето вече не е считано от специалистите за „възможно канцерогенно“, след като са били проведени над 1000 научни проучвания над хора и животни. То е една от най-консумираните напитки в света. Ракът на хранопровода е осмата най-срещана форма на рак в света, причиняваща 400 хиляди смъртни случаи в глобален мащаб (или 5 процента от общия брой смъртност от ракови заболявания).

Spread the love