Читатели: ВЕЦ на депутат източва яз. „Пчелина“ край Ковачевци, рибата измира, излизаме на бунт

Filed under: Перник |

Кметът на пернишкото село Васил Станимиров: ВЕЦ заработи интензивно през последния месец, разрешението за изграждане е дадено през 2012 г.

Собственик на централата вероятно е фирма „Пауър Туенти Туенти” с тримата съдружници – съпруга на бившия зам.-министър на околната среда Фатме Илияз – Айнур Мустафа Гошкелков, братът Хайри Муса Кулов и Камелия Георгиева Цоклинова

Местните хора: Стои ли депутатът Лъчезар Иванов зад проекта

DIGITAL CAMERA

Васил Станимиров

Частен ВЕЦ източва язовир „Пчелина“ и нивото му падна с повече от 2 метра, алармират жители от намиращото се наблизо с. Ковачевци, което е на 25 км югозападно от гр. Перник. Жители на ковачевското село Лобош и вилната зона на самия общински център – село Ковачевци, не крият опасенията си, че това може да доведе до снижаване нивото на водоема до критични нива. Появи се дори информация, че именно заради интензивното източване в полза на частната ВЕЦ рибата в „Пчелина” умира в резултат на падналото ниво на кислорода в язовира, при това точно когато тя си хвърля хайвера и той оставал на сухо.

118-02-01 само за сайта-яз. Пчелина

Язовир „Пчелина”

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров коментира, че според съселяните му само за ден нивото е намаляло с 15-16 сантиметра. Той потвърди, че ВЕЦ-ът е заработил интензивно през последния месец-месец и половина. Всъщност централата е била пусната в експлоатация в началото на тази година, макар че разрешение за изграждане е дадено още в края на май 2012 г. «Имаше някакви проблеми с разрешителното за строеж, как точно се захваща централата», поясни Станимиров. Той добави и че е притеснен да не се стигне дотам, че язовирът да бъде източен до мъртвия си обем. Само за месец юни ВЕЦ „Пчелина“ ще източи общо 20 млн. кубика при обем на язовира от 54,2 млн. кубика.

Мястото е известно в областта и с красотата си и перничани често идват да отдъхнат край язовира в почивните дни. Сега местните се опасяват, че язовир „Пчелина“ може да пресъхне. Опасното е, ако стената на язовира се разсъхне. Ако тя се оголи и се стигне до точката на мъртвия обем, населените места под стената – селата Лобош, Калище, Жабляно и град Земен, ще са под постоянна заплаха, притеснени са хората.

Според запознати собственик на централата е фирма „Пауър Туенти Туенти” ООД. Според Търговския регистър фирмата се държи от трима съдружници – Айнур Мустафа Гошкелков, Камелия Георгиева Цоклинова и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошелков е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат от ДПС, а името й изпъкна заради обществена поръчка, спечелена от „Солар проджект“ ООД. Там съдружник е бил отново Гошкелков – до 1 октомври, 2010 година, а фирмата печели 115 989.9 лева без ДДС за „строително-ремонтни дейности” в почивната база на Народното събрание във Велинград. Според неофициална информацията и питанията на хората са дали основна фигура в проекта е настоящият депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Spread the love