Младежите от ГЕРБ популяризираха екотуризма в Дупница с поход до Самоковището, Ив. Константинов писа 6 за идеята

Filed under: Дупница |

 

120-01-09 -001

Моменти от похода

Младежката организация на ГЕРБ – Дупница проведе екопоход до една от най-известните и красиви местности на територията на общината – Самоковището. Идеята за популяризиране на екотуризма на територията на общината е на младежкото ръководство на ГЕРБ, но е срещнала подкрепа и от общинския координатор Ивайло Константинов и организационния секретар Крум Милев.

120-01-09- 5-001

С поход до Самоковището младежите от ГЕРБ популяризират екотуризма в община Дупница

„Има прекрасни предпоставки за развитие на екотуризма тук и това е един от начините да се развиваме като атрактивна туристическа дестинация. Целта ни е да се провокира общественият интерес към популяризирането на екотуризма. Също така и да се популяризира идеята за опазване на околната среда чрез развитие на този вид туризъм“, обобщават младите хора от ГЕРБ – Дупница.

Ivailo Konstantinov 1333 copy

Ивайло Константинов

Инициативата е подкрепена и от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е поздравил младежите за позитивната идея и им пожелал да продължат да генерират все така успешни мероприятия. В похода до Самоковището се включила и Мая Станойкова, областен координатор на МГЕРБ – Кюстендил.

257-10-01-Krum Milev

Крум Милев

Туристическият път до местността Самоковището е с дължина 9 км в едната посока и започва от с. Бистрица. Екопътеката бе рехабилитирана преди няколко години по проект на община Дупница и нейния сръбски партньор – община Враня. Екопътеката е добре маркирана, поставени са информационни табели за маршрута и местностите, през които се минава. По нея са изградени 13 места за почивка и пикник с беседки, огнища, пейки и маси на открито. Пътеката минава през водопада Самоковището, известен още като Бистришкия водопад, и стига до местността Самоковището, над която е разположен природният феномен Морени. Самата местност се намира дълбоко в сърцето на най-големия национален парк на Балканския полуостров – НП „Рила“.

 

 

 

 

 

Spread the love