Става страшно! „Ислямска държава“ обяви спящите си клетки по света! България е обозначена като територия под умерен риск от нападения

Filed under: Свят |

 

Според сведенията най-застрашена е Турция

122-13-02-1467290037-clipboard01

Свързаната с терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) информационна агенция „Амак” публикува инфографика на страните, където има спящи клетки, а в нея България е обозначена като територия под умерен риск от нападения.

Според сведението, предоставено от терористичната групировка часове след атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул и огласено в турските медии, най-застрашена е Турция. Следват я Саудитска Арабия, Алжир, Франция, Тунис и Ливан – държави, в които ДАЕШ вече е реализирала най-много кървави атаки през последните години. Като най-силно контролирани от джихадистите страни са посочени Сирия и Ирак, а в Афганистан, Йемен, Сомалия, Нигерия, Нигер, Египет, Либия, Чечня, Дагестан, Филипините те осъществяват контрол на средно ниво.

Според доклад на разузнавателните служби на Анкара, публикуван в „Хюриет“, ДАЕШ открито обявява война на Турция и всяко място е цел на атаките, като на първо място са летищата, военните и обществените обекти. Планът за нападенията е в отговор на засиления до най-висока степен контрол по турските граници и на огромните поражения върху бази на ДАЕШ, нанесени от авиацията на международната антитерористична коалиция.

Цитиран е и призив от кореспонденция на джихадисти в интернет, в който се казва: „Щом Турция обяви война на нас, на нашите братя и сестри, и те са подложени на гонения и арести по пътищата, както и на изгонване от страната, ние също съобщаваме, че обявяваме война. Срещу кого ще воюваме? ПКК (кюрдските сепаратисти) имат готова програма за удари по туристическите райони, военните и полицейските бази, и са готови да изпратят достатъчно много мъже за истишхад (самоубийствени атентати в името на кауза и с готовност за саможертва, бел.авт.). Братко, поръси сърцата на вярващите с вода и удари курортите, за да ни зарадваш поне малко!“.

В цифрови данни, иззети от компютъра на Юнусу Дурмаз, се посочват конкретните цели по цялата територия на Турция – областните дирекции на полицията, базите на жандармерията, батальоните за специални операции, граничните гарнизони, радарите, както и всички военни клонове, язовири, църкви , посолства, сградите на Лайънс и Ротари клубове, Камарата на кемалистката мисъл, сдруженията на алевити и бекташи, културните центрове на дервишите и т.н. Открит е и списък с адресите и имената на лидерите на въпросните обекти и организации. Сред иззетите цифрови файлове фигурират планове и карти на бази на турските въоръжени сили, на летищата, полицейските звена и дирекциите на службите за сигурност.

Файл с името „Предстоящо“ съдържа задачата „Цианид във водата“. От него става ясно, че терористите са се снабдили с достатъчни количества от отровното химическо вещество, което е трябвало да бъде бутилирано в малки шишета с питейна вода и под формата на помощи да се изпрати на въоръженото крило на кюрдите в Северна Сирия (YPG). „Намерихме цианид на цена 1 500 – 3 000 турски лири. Необходимо е да получим 20 000 долара, за да платим. Той трябва да се инжектира със спринцовка в бутилките с вода и да се изпрати в помощ на YPG“. Каква е целта на плана „Цианид във водата“ обаче в публикацията не се уточнява.

 

 

 

СНИМКА: На изображението държавите са разделени в три категории – със засилен контрол на групировката, с по-слаб контрол и такива, в които има скрити отряди или „клетки”.

Spread the love