За да се предпазим от вредното влияние на слънцето – наблягаме на мазна риба, орехови ядки и защитен крем от етерични масла

Filed under: Здраве |

Solntse

„Слънцето е важно за нас, защото влияе на настроението и ни набавя витамин D, но може и да е много вредно за кожата“. Това обяви в предаването „Тази събота” по bTV Магдалена Пашова, нутриционист – специалист по здравословно хранене.

„Чрез витамин D си набавяме калций, той е важен за костната ни система, а при жените влияе на хормоните и липсата му може да доведе до трудно зачеване“, уточни Пашова. По думите й чрез хранителни добавки не можем да го набавим, както от слънчевите лъчи.

„Излагането на слънце обаче трябва да е внимателно и в определени часове. Нутриционистът не съветва да се използват защитни кремове с химичен състав, защото те може повече да навредят, отколкото да помогнат. Те защитават от слънчевата радиация само първите 20 минути, а през кожата химикалите прониква в тялото“, каза тя.

Пашова съветва да си набавим защита отвътре навън – чрез храна, която ни набавя антиоксиданти и омега 3 киселини – мазна риба и орехови ядки например. Не трябва да се излагаме на слънце след 10-11 ч. сутрин и преди 16-17 ч. следобед.

Можем и сами да си направим защитен крем от етерични масла, казва специалистът по здравословно хранене. Рецепти има в интернет – в сайтове за домашна козметика.

Снимка:

Излагането на слънце обаче трябва да е внимателно и в определени часове

Spread the love