Прокуратурата изправя пред съда горкия Димитър Керефейн от Самоков, представил фалшива диплома в РДГ

Filed under: Самоков |

 

129-01-09 Александър Кроснев

Александър Кроснев

Прокуратурата повдигна обвинение срещу 49-год. Димитър Керефейн от Самоков за това, че съзнателно се е ползвал от неистински официален документ с невярно съдържание – диплома за средно образование, послужила му за назначаване на работа като горски стражар.

129-01-09 Тони Кръстев

Инж. Тони Кръстев

129-01-09 инж. Росен Попсавов.

Инж. Росен Попсавов

Димитър Керефейн е обвинен в престъпление по чл. 316, във връзка с чл. 308, ал.2 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“. Делото е изпратено в районната прокуратура в Самоков с мнение за предаване обвиняемия на съд.

Димитър Керефейн бе назначен със заповед на 07.02.2012 г. от РДГ-София като контролен орган към РДГ-Самоков, като е получавал около 450 лв. заплата. 2 години по-късно със заповед на изпълнителния директор на ИАГ инж. Тони Кръстев го отстраняват. В заповедта на директора на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев от 19 февруари м.г. се казва: „Изваждам от употреба контролна горска марка серия А 3540, вписан в регистъра на КГМ на името на Димитър Христов Керефейн, гр. Самоков, ул. “Булаир“, поради отписване на лицето от регистъра на физическите лица за упражняване на лесовъдска дейност. Също така и маркирането на подлежащи на отсичане дървета и на дървесина с посочената марка да се счита за невалидно. Контрола по изпълнението на настоящата заповед възлагам на директора на дирекция „Опазване на горите и лов“ в ИАГ”.

Тогавашният директор на РДГ-София инж. Росен Попсавов по случая заяви: „Причината за освобождаването на Димитър Керефейн е изискана информация относно валидността на дипломата на същото лице. Беше отговорено, че такава диплома не е издавана от учебното заведение. Това е причината Димитър Керефейн да бъде освободен от заемането на тази длъжност. Това е официална информация към настоящия момент, която мога да ви кажа. Не е свързано с изпълнение на неговата дейност като служител в РДГ. Първото му назначаване беше през 2012 г. В момента има прокурорско разпореждане, тече проверка по случа, в момента подготвям документацията относно досието на лицето и ще бъде изпратена в Районна прокуратура-Самоков”, тогава заяви пред репортер на в. “Вяра“ директорът на РДГ-София инж. Росен Попсавов.

След уволнението на Димитър Керефейн от РДГ-София заради фалшива диплома за лесовъдска дейност Димитър Керефейн бе назначен дни по-късно на работа през месец март 2015 г. в ДГС-Самоков от директора Александър Кроснев. Към момента неговите задължения в ДГС-Самоков са да опазва горските територии. Запознати твърдят, че Керефейн не е бил уволнен от РДГ-Самоков, а просто е напуснал този пост по свое желание.

При назначаването си в ДГС-Самоков през 2015 г. Димитър Керефейн е представил необходимите документи.

Потърсихме за коментар Димитър Керефейн, ето какво заяви по случая той:

„Опровергал съм пред заинтересованите институции изнесената информация. Дипломата ми е проверена и законна.“

 

 

 

 

 

Spread the love