След публикация на „Вяра”: Шефът на ЮЗДП Дамян Дамянов дава на прокурор горския стражар от Разлог Г. Алуминов за услужливи SMS-и към бракониери

Filed under: Благоевград,Кюстендил,Разлог |

Куман потвърдил, че телефонът, от който са изпращани съобщенията, е негов, отрекъл да знае кой ги е пускал

277-24-03 damian-damianov

Дамян Дамянов

Югозападното държавно предприятие Благоевград сезира Районна прокуратура – Разлог и РУП в града за извършване на проверка на горския стражар Георги Алуминов. Както „Вяра” първи писа по темата преди ден, месеци наред той предупреждавал с есемеси бракониери за това кой, кога и как може да реже дървен материал в гората край Разлог.

129-04-01  100_n

От единия от есемесите ясно се вижда, че малко преди секачите да извадят брадви, стражарят, който е съпруг на кметицата на разложкото село Годлево Величка Алуминова, ги информирал да спрат с думите: „Не мърдайте сега”. По този повод вчера шефът на ЮЗДП в Благоевград Дамян Дамянов категорично заяви: „Сезирах прокуратурата и полицията, тъй като ЮЗДП не е разследващ орган, поради което разчита на съдействие от компетентните органи за изясняване на обстоятелствата. Потърсих от Георги Алуминов писмени обяснения за верността на изнесените факти и особено на твърдението подавал ли е SMS-и с информация на нарушителите в горските територии? Вече година и половина добивът и транспортирането на дървесина в района на Разлог са обект на непрекъснат засилен контрол от страна на предприятието. В резултат на въведените денонощни дежурства и засилени мерки по опазване на държавните горски територии незаконните дейности и посегателствата в района са силно ограничени. Мобилизиран е голям човешки и финансов ресурс, проверява се всеки сигнал за нарушения, предприемат се съответните мерки при пропуски и непрофесионални действия от страна на горски служители. Затова за Югозападното държавно предприятие е изключително важно да се изяснят фактите и обстоятелствата, за които се съобщава в публикациите”, подчерта той. Пред наш екип Дамян Дамянов уточни още, че пред експерт от ЮЗДП Георги Алуминов е потвърдил, че телефонът, от който са изпратени въпросните есемеси, в действителност е негов, но отрекъл да знае кой ги е пускал. Името на Георги Алуминов нашумя през април тази година, когато екип на „Вяра” разкри поголовна сеч край Разлог. Стотици дървета в 50-годишна борова гора бяха изсечени в местността Катарино над погребите на бившето стрелбище между град Разлог и село Бачево. Сигналът за вандалщината бе подаден на 11.04.2016 г. от жена, която се разхождала в планината. Тя подчерта, че нарушителите са от село Бачево, покровителствани от директора на ТП ДГС-Разлог Здравко Чилев и неговите подчинени Николай Нусторов, началник-участък, и горския стражар Георги Алуминов.

Spread the love