Със собствени средства: Осоговски ентусиасти превърнаха заслона на връх Руен в райско кътче, енергетикът Огнян Кузманов, Тодор Христов и Александър Стефанов монтираха печка на дърва и укрепиха тавана, а черешката на тортата бе инсталацията за свободна Wi – FI зона

Filed under: Кюстендил |

 

След тежкия труд планинарите вдигнаха наздравици с чаша бира

129-14-06-129-Mitova-02-remont1

Обща снимка на ентусиастите след продължителни часове работа по заслона

 

Запалени планинари и любители на екстремните спортове се върнаха отново на връх Руен седмица след традиционното изкачване, за да ремонтират заслона в близост до първенеца на Осоговската планина.

129-14-06-129-Mitova-02-remont2

Планинарите укрепват тавана.

129-14-06-129-Mitova-02-remont3

И на 2261 метра без интернет не може.

Групата млади мъже са част от социалната група, създадена във фейсбук и наречена „Осоговски ентусиасти“. „Да се грижим като добри домакини за заслона и върха и да споделяме информация, която би била интересна относно събития и случки, свързани с Руен, както и да споделяме преживяванията си в планината“, е слоганът на ентусиастите, които дори си имат и свое знаме. С личен труд и средства планинарите първо се погрижиха на всички, които отсядат в заслона, да им е топло през зимата, тъй като минусовите температури на такава надморска височина – 2261 метра, са предизвикателство и за най-издръжливите туристи.

129-14-06-129-Mitova-02-remont5

Тодор, Александър, Ивайло и Огнян слагат печката на дърва.

129-14-06-129-Mitova-02-remont4

Време е за свободната зона.

Групата, сред която енергетикът Огнян Кузманов и приятелите му Тодор Христов, Александър Стефанов, Ивайло Атанасов и още много други, започна първо от поставянето на огромната печка на дърва. Както е по противопожарните правила, те първо поставиха зидан плот на земята, за да я уплътнят. След това монтираха и кюнците. Мераклиите укрепиха и тавана с огромни дървени талпи. Малко преди финала мъжете изпробваха печката дали „дърпа“, като хвърлиха съчки и непотребна хартия.

Черешката на тортата бе инсталацията за свободна Wi – FI зона. Накрая след продължителния трудоден планинарите вдигнаха наздравици с чаша бира и си направиха обща снимка за спомен. Монтираха и дървена табелка с добре дошли, както и надпис с датата на доброто начинание.

 

 

Spread the love