1000 адвокати с писмо да Камерън: Не започвай Брекзит!

Filed under: Свят |

 

129-13-02-KameranПовече от 1000 адвокати изготвиха писмо до Дейвид Камерън, в което изтъкват, че референдумът е по-скоро допитване до народа и няма законово обвързващ характер. Те припомнят, че е необходима законодателна основа (гласуване в парламента), преди да бъде задействан член 50 от Лисабонския договор, който урежда излизането от организацията на съответна държава, съобщи БНР.

Адвокатите съветват правителството да организира независимо разследване на „плюсовете“ и „минусите“ от Брекзит, преди да правят планове за напускане на ЕС.

Един от инициаторите на писмото, Филип Колвин, каза, че парламентът е „суверен и пазител на британската демокрация“. Депутатите са избрани, за да дават преценка на базата на обективни доказателства, за да пазят интересите на страната и избирателите от сегашното и следващите поколения, изтъкна Колвин.

Друг адвокат – Ейдън О’Нийл, посочи, че референдумът е показал, че Великобритания е разединена нация и че всеки прибързан или едностранен акт от страна на правителството ще задълбочи още повече различията.

Междувременно, говорейки по време на авиошоуто „Фарнбъро“, премиерът в оставка Дейвид Камерън отбеляза, че Великобритания трябва да приеме реалността след вота и да изгради новите отношения с европейските си партньори.

„Вярвам, че е в наш основен национален и икономически интерес да останем много близо до Европейския съюз по отношение на търговията, бизнеса, сигурността и сътрудничеството. Така че нека това да бъде нашата основна цел“, подчерта Камерън.

 

Снимка:

Адвокатите съветват Камерън да организира независимо разследване на „плюсовете“ и „минусите“ от Брекзит.

Spread the love