50 камери ще пазят Дупница от вандали, показват нарушителите на „стена на срама”

Filed under: Дупница |

От август паяк ще вдига неправилно паркираните коли, репатрирането ще струва 30 лв., час престой на наказателния паркинг пред Учителския институт – 1 лв.

132-04-02  3 M. CHIMEV

Методи Чимев

50 камери ще монтират от община Дупница в центъра на града с цел сигурност, безопасност, превенция и опазване на общинската собственост и обществения ред, стана ясно на пресконференция, дадена от кмета Методи Чимев. Техника за денонощно видеонаблюдение ще бъде поставена на обществени места от градинката „Левски” до Наковия мост в Дупница. Установените нарушители ще бъдат показвани на „стена на срама“ или „стена на плача“ в сайта на общината, където те ще фигурират с имената и лицата си. Обсъжда се и възможността за поставяне на видеостена на пл. „Свобода”. Информацията ще бъде предоставяна на органите на реда за санкции и ще се съхранява 1 месец.

Камери ще има на двете големи кръстовища – при ГУМ и на Наков мост, в жк „Развесена върба” и жк „Дупница”, където беше извършено облагородяване, в подлеза на кв. „Байкал” и по основните улици „Княз Борис І” и „Патриарх Евтимий” до парка. На кръстовищата при ГУМ и Наковия мост освен стационарни камери със завишена резолюция ще има и въртящи се камери. Камерите в Градската градина ще бъдат сменени, тъй като съществуващите не показват ясна картина през нощта. „Видеонаблюдението ще е само в общински територии, не се навлиза в личното пространство и в частни имоти”, подчерта кметът Чимев. Ще бъдат поставени табели, предупреждаващи гражданите, че има видеонаблюдение. Идеята е броят на камерите да стане 100. Монтирането на първите 50 камери ще бъде направено максимално бързо, в момента тече събиране на оферти.

Мерките са провокирани от зачестилите вандалски прояви, свързани с чупене и кражби на общинска собственост и нарушаване на обществения ред. Кметът Чимев припомни, че напоследък бяха унищожени туи пред ГУМ, счупена е камера в подлеза за кв. „Байкал”, но и в случаите, в които има свидетели, те си мълчат. Сред нарушителите са не само младежи, но и възрастни хора. Посяга се и на места – градинки, детски площадки, в които са инвестирани европейски средства по проекти на общината, а впоследствие се харчат още пари за възстановяване. „Не съм склонен парите, които влизат в общината, да покриват постъпки на недобросъвестни граждани“, заяви кметът.

На пресконференцията бе съобщено още, че наказателният паркинг в Дупница ще бъде пред бившия Учителски институт, в центъра. Идеята е паркингът, който ще се охранява денонощно, да заработи още от месец август. Първоначално ще бъде нает паяк, който да се обслужва от правоспособен багерист, и да вдига неправилно паркиралите, за да се види какъв ще е ефектът. „Нека да видим как ще заработи и дали има ефект и тогава ще преценяваме дали е рентабилно да се купува паяк“, каза Чимев. Нарушителите ще плащат по 30 лева за репатрирането и по 1 лев на час за престой на автомобила в наказателния паркинг. Кметът обясни още, че се работи и по подобряване на услугата за ползване на „синята зона“. „Има вариант и с есемеси, и с талони. Кой от двата варианта или и двата ще бъде избран, е въпрос на финансови разчети. Този вид на работа не е удобен и най-удачен, защото служителят тича да таксува шофьора, а като са няколко коли, водачите трябва да чакат. Аз съм за талоните, защото спестява време и нерви. SMS услугите също са въпрос на калкулации, които извършваме в момента“, допълни градоначалникът.

 

 

 

Spread the love