Чистачки и рибари от Сейшелите управлявали офшорките на Братя Галеви, адвокатите им: Те не са собственици на колите и резиденцията в Ресилово, бяха само служители на бизнесмени от чужбина

Filed under: Дупница,Общество |

Прокуратурата: Зад офшорките „Ем Пи Ви Трейдинг Лимитид“, „Пи Ей Джи Норт Адамс Лимитед“ и „Макса Лимитид“ стоят Галеви

Провалени съдебни поръчки бавят делото за отнемане на имуществото им

133-09-01

Пламен Галев и Ангел Христов

 

Провалени съдебни поръчки до офшорки на Сейшелите и Британските Вирджински острови са на път да прецакат делото за конфискация на имотите на изчезналите от страната мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви, и съпругите им Емилия Галева и Радмила Дюлгерова. Болен адвокат и неизготвени съдебни експертизи станаха причина за поредното отлагане на делото в Окръжния съд на Кюстендил, както съобщи „Вяра”. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) настоява за отнемане в полза на държавата на 9 луксозни коли, имоти в Ресилово и дялове от фирми на стойност 4 250 189 лв.“
Без показанията на свидетелите от чужбина е невъзможно да се изяснят изключително важни факти за финансовото състояние на осъдените за рекет бивши командоси. Според запознати чистачки и рибари от Британските Вирджински острови и Сейшелите се оказали начело на офшорките, които държат богатствата на Галеви. По тази причина те се явяват ключови свидетели по делото за конфискация на имотите, което се точи в Окръжния съд на Кюстендил от 2013 г. То бе отложено за пореден път вчера. Причина за провала на заседанието стана заболяване на адвокат Николай Николов, който е особен представител на Радмила Дюлгерова. Друг негов колега се оказал ангажиран по друго дело и не се яви в Кюстендил.

133-09-01 20

Адвокатите на Братя Галеви. Емил Атанасов и Йонко Гергов спънаха в петък заседанието по делото за отнемане на имуществото им.
„Това е безобразие. Предните два пъти делото отново бе отложено заради адвокат Николай Николов. По тази причина той ще бъде заличен от списъка като защитник на Радмила Дюлгерова, пише и „България днес”. Ще изпратя писмо до адвокатската колегия в Кюстендил, с което ще настоявам за назначаването на друг, така че той да има време да се подготви за следващото съдебно заседание“, каза по време на процеса съдия Таня Костадинова.
В началото на съдебното заседание беше даден ход на делото въпреки отсъствието на един от защитниците.
„Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, трябва да докаже факти и обстоятелства за това, че по време на престъпната дейност е натрупано въпросното състояние. Например в доклада се посочва, че Централната банка в Кипър е одобрила отпускането на 450 акции за Пламен Галев, Ангел Христов и Михаил Илиев. По-късно от справка на институцията става ясно, че са отпуснати акции на чуждестранни граждани, без да се посочват техните имена“, коментира Капка Гергинова, която е особен представител на „Макс Лимитид“, една от фирмите на безследно изчезналите дупничани.

133-09-01 Resilovo-1

Имението в Ресилово
След направеното изявление съдебното заседание е прекъснато заради представянето на болничния лист на адвокат Николай Николов. Така разглеждането на казуса е отложено за средата на септември. Запознати със случая са скептични и според тях няма как да се очаква дотогава да пристигнат отговори на съдебните поръчки от офшорните зони.
Според прокуратурата Ангел Христов и Пламен Галев нямат доходи, с които да оправдаят подобно имущество. Адвокатите им твърдят, че те не са собственици на колите и резиденцията в Ресилово. Според тезата на защитата Галеви били служители във фирми на чужди бизнесмени и получавали огромни месечни заплати. Като бонус им се полагала привилегията да ползват безплатно колите и къщата в Ресилово.
Прокуратурата оспорва версията на адвокатите. Според държавното обвинение зад офшорките „Ем Пи Ви Трейдинг Лимитид“, „Пи Ей Джи Норт Адамс Лимитед“ и „Макса Лимитид“ стоят именно Галеви. Обявените в документите като собственици Мерелин Ивон Камий, Рейнхард Курц и Андреас Спиридис са подставени лица. Тази схема работи от години по екзотичните острови, където срещу 50-100 долара всеки мафиот може да си наеме малограмотен местен жител за формален шеф на офшорката.

Spread the love