5 казана курбан се ляха на празник в Бистрица, кметът на Баланово Явор Митов черпи с диня и ракия, разигра се на хорото: Дръж се, земьо, балановец те гази…

Filed under: Дупница |

Чорбата сготви певицата Антоанета Павлова, Славчо Петров от ТЕЦ „Бобов дол” и каменоделецът Даниел Малинов работиха доброволно

134-01-06 107

Балановската група на курбан на Света Марена с кмета на селото Явор Митов

 

Певицата и основателка на фолклорна група „Веселие” Антоанета Павлова, Валентин Михалчев и Живка Щръклева сготвиха 5 казана курбан за празник в дупнишкото село Бистрица. Организатор е съпругът на Антоанета – Иван Павлов. С доброволен труд за курбана се отчетоха работникът на ТЕЦ „Бобов дол” Славчо Петров и каменоделецът Даниел Малинов. Отец Георги Минчев освети манджата. Групата от село Баланово, начело с кмета Явор Митов, се превърна в атракция на празника.

134-01-06 113

С вкусна диня, нарязана от кмета, и домашна кметска ракийка, балановци продължиха купона в парка

Балановци заедно с кмета си играха народни хора часове наред, без да се уморят. Явор Митов изненада съселяните си и със огромна диня, която сам наряза и щедро почерпи групата. Митов даже беше осигурил касетофон, от който пускаше народна музика и подвикваше: „Иху! Дръж се, земьо, балановец, те гази”.

134-01-06 103

С кръшни хора жителите на с. Баланово се превърнаха в атракция на празника

Разбитият път път до Вангелова чешма принуди много от шофьорите да се върнат обратно и да се откажат от курбана. За сметка на това пък стотици роми от Гиздова махала със семействата си и луксозни бусове, пикапи и миниванове пристигнаха на празника и се черпавиха с курбан.

Организаторът Иван Павлов припомни на миряните, че параклисът „Света Марена” е вграден в тракийски некропол, който по-късно е разрушен. На софра под параклиса „Света Марена” курбан си хапнаха семейство Георги и Десислава Георгиеви с приятеля на Георги – Георги Кърнулски. По традиция на трапезата се събраха и семейства Васеви и Галенкови. Семейство Ирина и Райко Васеви се радваха на сина Димитър и снахата Вени, дъщерята Цвети и внуците Майк Васев, както и на Кирил Галенков. Те си хапнаха курбан и скара с кюфтенца и наденички, с които почерпиха и други миряни. Прабабата в рода Цвета Стоименова не можеше да откъсне очи от внуците и правнуците си.

 

В павилиона често се случва да си купим развалено кисело мляко, боза или айран. Рекламации обаче не се приемат и не ни връщат пари, споделиха за „Вяра” ученици от Промишленото.

По разпореждане на Върховната административна прокуратура обвинители от Кюстендил заедно с експерти от ОДБХ проверили 89 кухненски блока, детски кухни, обекти за раздаване на храна и бюфети, разположени на територията на училищата, както и 15 търговски обекта в непосредствена близост до детски заведения и училища. Заради нарушения са глобени 340 фирми от Югозападна България.

В община Кюстендил храната в детските градини е осигурена от Общинското предприятие „Ученическо хранене“, където контролът за това какво хапват децата е изключително строг. Експерти следят за здравословното хранене на децата и всеки ден предлагат различно целесъобразно меню, коментираха от общинската администрация Доставчиците на храни пък са избрани след обществена поръчка миналата есен, разделена на позиции според вида храни. Общата стойност за една година е 1 476 660 лева, като парите са за храна не само за детските градини, а и за социалните звена и центрове, които са на бюджетна издръжка

 

134-01-06 102

Голямата фамилия на прабабата Цвета Стоименова – Ирена и Райко Васеви със сина Димитър, снахата Вени, дъщерята Цвети и внуците Кирил Галенков и Майк Васев

 

134-01-06 099

Славчо Петров от ТЕЦ-а и каменоделецът Даниел Малинов дадоха доброволен труд за курбана

134-01-06 098

Семейството от с. Бистрица Георги и Десислава Георгиеви хапнаха курбан заедно с приятеля на Георги Кърнулски

134-01-06 091

Готвачката на курбана – народната певица Антоанета Павлова, и съпругът й Иван Павлов

 

 

Spread the love