Сапарева баня остава извън ВиК асоциацията! На инфарктно заседание 10 от съветниците гласуваха „против”, ОбС шефът Иван Куйов единствен „за”, Калин Базиргянов и Любен Кръстев от ГЕРБ се въздържаха

Filed under: Сапарева баня |

От 1 януари догодина водата в курорта поскъпва с 50%, вместо досегашните 46 ст. цената става 65 ст., кметът Калин Гелев: Губим 35 млн. лв. инвестиции във ВиК

Бившата гл. счетоводителка Калинка Андреева и бившият зам.-кмет Васил Маргин с остър тон: Не работите прозрачно

01-01 3 copy

Кметът Калин Гелев и ОбС шефът Иван Куйов не можаха да убедят гражданите и съветниците да ги подкрепят

Категорично „не” на присъединяването на община Сапарева баня към ВиК асоциацията в Кюстендилска област казаха вчера общинските съветници на свое заседание. Единствено председателят на Общинския съвет Иван Куйов (ГЕРБ) подкрепи предложението. Калин Базиргянов и Любен Кръстев, също от ГЕРБ, гласуваха с „въздържал се“, а съпартийците им Христо Милтенов и Николай Мертекчийски бяха против. Всички останали съветници също бяха против.
С вот 10 „против”, 2-ма „въздържали се” и 1 „за” Сапарева баня остава извън асоциацията, която трябваше да се обслужва от оператора „Кюстендилска вода”. Решението на сапаревобанския парламент спира създаването на ВиК асоциация в областта и останалите общините, членуващи в нея, ще могат да разчитат само на финансиране от държавата за ВиК сектора. Противниците на включването в асоциацията се аргументираха основно с поскъпване цената на водата след присъединяването, отнемането на възможността общината да има собствено ВиК дружество, създадено с много усилия. Изразиха опасения, че обещаваните инвестиции в ВиК мрежата няма да бъдат отпуснати наистина.

От 1 януари 2017 г. сапаревобанци ще плащат с 50% по-скъпа вода. Вместо досегашните 46 ст. цената ще бъде 65 ст. без ДДС, като с годините ще има поетапно поскъпване. Това бе прието с друго решение на местния парламент, който одобри предложението за съгласуване на бизнес плана на „ВиК – Паничище” за периода 2017-2021 г., изготвен от управителя на общинското дружество Петър Василев.

Сесията бе почти инфарктна, с изключително голям интерес към парливата тема на местните, които залата на Общинския съвет не можа да побере. Хората бяха дошли, за да заявят още веднъж несъгласието си с присъединяването към асоциацията, което демонстрираха по време на посещението на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Както писахме, в понеделник той бе в курорта по покана на кмета на планинската община Калин Гелев, за да направи разяснения относно евентуалното включване към ВиК асоциацията.

Пререканията между противниците на асоциацията и управляващите започнаха още в началото, с гласуването на дневния ред на заседанието. Бившият юрист на общината Костадин Николов (ПП „Отечество”) от опозицията предложи сесията да се проведе в малкия салон на читалището, за да може по-спокойно да се работи и да присъстват хората. Това не се одобри. Кметът Калин Гелев (ГЕРБ) заяви, че местенето ще възпрепятства записа и отразяването на решенията в протокола. Освен това посочи: „Вие още не сте разбрали дали докладната записка ще бъде разгледана сега”, имайки предвид, че докладната записка е допълнителна и предстоеше решение относно включването й в дневния ред. Това взриви залата. Един от присъстващите припомни, че министър Нанков заяви, че докладната ще се разглежда на тази сесия. Като вносител на докладната, председателят Иван Куйов заяви, че я оттегля, за да остане за разглеждане на извънредна сесия. Това още повече нагнети атмосферата. „Отивай си у вас!”, обърна се гражданин към ОбС шефа. „Недейте да лакейничите”, чу се упрек към управляващите. Сериозен отпор дадоха бившата гл. счетоводителка на общината Калинка Андреева и бившият зам.-кмет в предишния мандат Васил Маргин, които бяха в залата, наред с екскмета Сашо Иванов, неговата заместничка Радка Георгиева и други хора от екипа му. „Престанете да включвате абсолютно всички важни за общината докладни като допълнителни. Това е абсолютна гавра. Или се научете да работите, или просто не ви е мястото тук! Престанете, срамота е. Вие се подигравате с хората. Говорехте за прозрачност, преди да дойдете на власт, това ли е прозрачност?!”, заяви Андреева. Тя бе категорична, че докладната трябва да се разгледа на тази сесия. Както и бившият зам.-кмет Васил Маргин, който също взе думата и упрекна управляващите в липса на прозрачност.

След бурния дебат председателят Куйов заяви, че докладната остава в дневния ред. По предложение на Светослав Андреев („Обединени земеделци“) от опозицията бе решено предложението да се обсъди като първа точка, за да може след това гостите да си тръгнат и съветниците да продължат работата си спокойно. При дебата кметът Гелев посочи, че ползата от присъединяването към асоциацията ще бъдат 35 млн. лв. инвестиции във ВиК мрежата.

„Не се крия зад гражданите и не ги подкокоросвам. И много се питам дали, ако бях в опозиция, щях да постъпя като бившите управляващи”, хвърли упрек градоначалникът към своите опоненти и предшественици.

 

Четете всички подробности от инфарктното заседание в печатното издание на в. „Вяра” в понеделник

01-01 1 copy

Общинските съветници бяха изправени пред сериозно изпитание

01-01 2 copy  

01-01 4 copy

Залата не можа да побере дошлите да заявят несъгласието си с присъединяването към ВиК асоциацията

01-01 Ваня Белчинска P1390653 copy

Ваня Белчинска

01-01 Васил МаргинP1390650 copy

Васил Маргин

01-01 Иван Адвокатски първият вдясно P1390642 copy

Иван Адвокатски – първият вдясно

01-01 Калинка АндрееваP1390644 copy

Калинка Андреева

01-01 Костадин Николов вдясно  и Орлин ПехливанскиP1390649 copy

Костадин Николов (вдясно) и Орлин Пехливански

 

Spread the love