8 от „Обиколка на България с велосипед“, организирана от Цветан Иванов, финишираха на пл. „Свобода” в Дупница, от общината ги посрещнаха с вода и подаръци

За 17 дни участниците в колоездачната обиколка на страната изминали повече от 2400 км, общо 150 човека се включили в инициативата

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Малко след 17.00 часа в петък на площад „Свобода“ в Дупница финишираха участниците в „Обиколка на България с велосипед“. Общо 8 човека стигнаха финала в центъра на Дупница, но някои хванали влака и си тръгнали преди това. Представители на общината – директорът на Дирекция „Социални дейности и духовно развитие“ Таня Петрова, началникът на отдела Тодор Петков и Радостина Георгиева ги посрещнаха с каса минерална вода и подаръци.

Организатор на спортната инициатива е ученикът от Гимназия „Христо Ботев“ в Дупница Цветан Иванов. 16-годишният велосипедист, който живее в Бобов дол, вече е със значителен брой участия в национални състезания по колоездене, като в последно време неизменно печели първите места.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Цветан Иванов

Обиколката стартира на 13 юли от езерото Ариана в Борисовата градина в София. В началото участниците в нея бяха около 40, като по трасето имаше случаи, когато се присъединяваха нови колоездачи, а някои пък отпадаха. Така общият брой на включилите се в обиколката бе около 150. За 17 дни ентусиастите изминаха над 2400 км. Между финалистите бяха Николай Николов от Перник, който е и най-възрастен от участниците, Станислава Тодорова – на 24 години от гр. Самоков, и 15-годишната Валя от София, която кара 10 дни и, разбира се, организаторът Цветан Иванов. Между останалите финалисти има велосипедисти от Самоков, Ямбол, Перник и Видин.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Финалистите пред сградата на общината в Дупница

Най-трудните участъци в обиколката били от Царево до Елхово, споделиха участниците. Пътят, който е с дължина около 100 км, не съществува на картите и е почти изцяло разбит. Другият участък, който ги е изморил най-много, и то заради огромната жега – над 40 градуса, бил след Ивайловград. Част от колоездачите си носели палатки, други спали по хостели, като в редица случаи в някои градове ги посрещали и им давали обяд безплатно. Често по трасето ги подкрепяли и с шоколади и вода. Иначе обиколката е осъществена изцяло за сметка на участниците.

Koloezdachi-karta

Карта с маршрута на участниците в обиколката

Една от целите, които си поставили организаторите, е да популяризират този прекрасен спорт и да увличат младежите към него. „Мисля, че успяхме!”, сподели Цветан Иванов и посочи, че все пак имали и леки премеждия по пътя – спукани гуми, падания, което си е нормално. „Важно е, че всичко приключи както трябва“, посочи той.

Другата цел е да дадат гласност на идеята на „Сдружение информирани потребители – СИПО“, целяща включване в Закона за движение по пътищата на алинея: въвеждане на минимално странично разстояние от метър и половина при изпреварване на велосипедисти по скоростен път и един метър във всички останали случаи.

 

 

 

Spread the love