Издирваният от Турция гюленист Абдулах Бююк не бил у нас

Filed under: България |

Abdula Buuk

Абдулах Бююк

Абдулах Бююк най-вероятно е мъжът, който Турция ще поиска да й върнем. Издирваният гюленист обаче не е у нас. Влязъл е през февруари, искал е убежище, било му е отказано, но не е екстрадиран, пише „24 часа“. Турска официална делегация ще поиска от България екстрадирането на лице, заподозряно във връзки с духовника Фетулах Гюлен и в участие в подготовката на опита за преврат в южната ни съседка на 15 юли, става ясно от изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу вчера.

„В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили – институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем“, заяви още Чавушоглу.

Анкара два пъти е искала екстрадицията на бизнесмена Абдуллах Бююк в началото на тази година, българският съд два пъти е отказвал. У нас Бююк се е занимавал с търговия с интернет домейни, има и съдружници, които отказват коментар в момента. Интервю на Бююк пред нова тв през март т.г. По неофициална информация в момента той не е в България.

По-късно министърът на правосъдието Екатерина Захариева уточни, че по едно от предишните исканията има съвпадение само с малкото име Абдула. „Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията на Абдуллах Бююк в края на март“, каза Захариева. „От 28 юни до сега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин“, заяви министър Захариева. По думите ѝ от началото на годината от страна на Република Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране като по всички има произнасяне от българския компетентен съд. „Изпълнителната власт не е страна в това производство. Министерството на правосъдието просто проверява чисто формално дали всички необходими процедури са спазени“, посочи тя. Министър Захариева обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето, за което Турция иска екстрадиране – Абдуллах.

„Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция“, каза още тя.

Молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България. Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол. След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, МП я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 ч. и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето. Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда.

Междувременно в Турция снощи бяха арестувани деветима заподозрени за нападението срещу хотела в курорта Мармарис на Егейско море, където беше на почивка турският президент Ердоган на 15 юли, в нощта на преврата. Заловените деветима души са командоси, които са били част от групата, която нападна хотела на президента Ердоган. Издирват се други трима заподозрени.

Spread the love