Държавното обвинение в Дупница поиска допълнителна проверка по казуса „Популярна каса“

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

До момента в Районната прокуратура са постъпили 121 жалби от вложители в кредитно-спестовната кооперация 

150-04-01-populqrna-kasa

Клиентите на Дупнишката популярна каса са били прилъгвани с обещавана висока лихва.

Районна прокуратура-Дупница възложи извършване на допълнителна проверка по случая с постъпилите жалби на вложители на „Дупнишка популярна каса“. Вече са снети обяснения от жалбоподатели, изискани и приложени са множество документи – над 2000 листа. В периода от 11.04.2016 г. до настоящия момент в Районна прокуратура – Дупница са постъпили 121 жалби от вложители в Кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса“. В тях се излага оплакване, свързано с изтичане на договорите им за срочна вноска в КСК и искането за връщане на внесените суми. Въпреки че срокът за изпълнение на искането е приключил, те не получили сумите, които внесли. Жалбоподателите посочват, че офисът на Кредитно-спестовната кооперация в гр. Дупница е затворен, а телефонът за контакт е изключен. Във връзка с депозираните жалби с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Дупница от 13.04.2016 г. на началника на РУ на МВР – гр. Дупница е възложено извършването на предварителна проверка. Държавното обвинение е дало указания, касаещи изясняване на обстоятелствата, с оглед събиране на достатъчно данни за извършено престъпление.

След приключване на проверката преписката е изпратена в РП-Дупница, като на 01.08.2016 г. наблюдаващият прокурор е възложил на Районното управление в града извършване на допълнителна проверка с подробни указания. Определен е едномесечен срок, в който следва да бъдат изпълнени указанията на прокурора, след което ще се прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Клиентите на Дупнишката популярна каса са били прилъгвани с обещавана висока лихва, по-висока дори от тази във фалиралата КТБ – 14%. На някои дори стигала до 18% годишно. През първата година на хората им била изплатена лихвата. Това ги накарало да внесат още пари и да привлекат нови клиенти за „Дупнишка популярна каса“. И така до юни тази година, когато фалшивата банка фалирала и била обявена в несъстоятелност. Потърпевшите са загубили различни суми – един 200 000 лева, друг 150 000 лева, трети 55 000 евро и така нататък. Едни са продавали имоти, за да вложат пари в касата. Други превеждали част от пенсията си, за да натрупат достатъчно спестявания за ремонт у дома. Трети влагали в касата парите на децата си, които им превеждали от чужбина.

 

 

 

Spread the love