Василка Бързачка от кюстендилското село Слокощица приготвя богородичен хляб по бабина рецепта, художниците на Евгени Серафимов рисуваха с брашно

Filed under: Кюстендил |

 

 

155-05-03 praznik1Василка Бързачка от кюстендилското село Слокощица замеси кулинарни специалитети за празника на Богородица. По професия Василка е говачка и споделя, че да меси хляб се е научила от баба си. „Сега уменията си ги предадох на снахата, на дъщерята, че и на внучката, тя вече пораснала и е студентка по право“, казва леля Василка.155-05-03   praznik3 155-05-03  praznik2

„Приготвили сме багренски зелник, ръжени колачета и баници. Естествено не сме забравили и съвременната кулинария – кексовете и сладкишите. С гордост мога да кажа, че зелникът ни е най-хубав. На домакинята, за да направи зелника, й трябва търпение, защото е труден за приготвяне. Да има здрави ръце и здрав кръст, българката в миналото, а и сега разчита на ръцете си”, каза Йорданка Иванова.

Силвия Китанова от село Гърляно показа специална питка, на която беше изобразена Богородица с лика на Младенеца. „Приготви я баба Стоянка, много е трудоемка, но жената се постара и всяка година редовно меси питките. Дълго време се чака, за да втаса”, обясни тя.

Младежи пък рисуваха икони върху брашно. Идеята дойде от членовете на арт ателие „Духовна пътека за млади зографи”. „Девет години рисуваме икони, минахме през различни техники. Всяка година се опитваме да покажем християнското изкуство по един по-различен начин”, каза ръководителят на ателието Евгени Серафимов.

В рамките на празника беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие от отец Иван Янчовичин. Бяха осветени трите питки, омесени и изпечени в двора на храм „Свети Теодор Тирон” в село Соволяно, а след това едната беше раздадена на присъстващите на празника.

 

Spread the love