Въвеждат нов пътен знак от септември: „Внимание! Пази мотористите!“ заради серията инциденти

Filed under: България |

 

159-12-04-AhtungЗнак „Внимание! Мотористи“ се очаква да бъде официално въведен по българските пътища от септември. След серия инциденти с мотористи през последните месеци и последващи протести мотообществото у нас взема мерки, за да намали инцидентите на пътя. Мотористите сами са поставили седем такива знака на едни от най-опасните за тях трасета в България. Това са подбалканският път, Кресненското дефиле и Искърското дефиле и други. „Фактът, че знаците стоят там, където сме ги поставили, независимо че не са регламентирани, говори, че дори и Пътна полиция счита, че това е правилно“, заяви мотористът Александър Бакалов.

Мотористите споделят, че идеята им е знаците да привлекат вниманието на обществото към безопасността на водачите на двуколесни превозни средства. През септември се очаква знакът да стане законово установен, след като председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев в парламента заяви, че подкрепя идеята.

„Човекът пое ангажимент, доколкото знаем, депозира пред вътрешната министърка искане този знак да бъде включен. Сега очакваме тя да си свърши работата“, добави Бакалов. След серията от инциденти мотористите споделят още, че ще предприемат серия от инициативи, с които да се предпазят на пътя. Една от идеите, за която в момента те водят разговори със Столична община, са обучителни беседи в училищата, за да се повиши културата на пътя.

 

Снимка:

Мотористи поставят новия знак.

 

Spread the love