Поредно признание за преподавател от Факултета по изкуствата в ЮЗУ: Филм на доц. Костадин Бонев спечели три отличия на фестивала PIFF 2016 в Прага

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 

163-05-01-bonev2

„Потъването на Созопол“ е третият игрален филм на доц. Бонев

163-05-01-Костадин Бонев

Доц. Костадин Бонев

Филмът на доц. Костадин Бонев „Потъването на Созопол“ спечели трите големи отличия на Независимия международен филмов фестивал в Прага PIFF 2016. Филмът получи големия приз „Златен орел“, доц. Костадин Бонев спечели отличието за най-добър режисьор, а Константин Занков – за най-добър оператор. Това е поредното признание за преподавателя от Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„Потъването на Созопол” е носител на редица призове от фестивали у нас и в чужбина. Той беше избран за най-добър чуждестранен филм на нюйоркския кинофестивал през 2015 г., спечели наградата за най-добър игрален филм с бюджет до 2 млн. лв. на 9-ия Европейски филмов фестивал в Берлин. Лентата взе наградата за най-добър актьорски ансамбъл на Международния филмов фестивал в Милано. Филмът на доц. Бонев спечели четири отличия на наградите на Българската филмова академия – 2015.

„Потъването на Созопол“ е третият игрален филм на доц. Костадин Бонев, автор и на много документални филми. Направен е по едноименния роман на Ина Вълчанова. Разказва историята на 50-годишния Чавдар Кършев – Чево (в ролята е Деян Донков), който отива в града, в който е прекарал младостта си, с 10 бутилки водка и без други планове за бъдещето. Там се случват ред странни събития, като алкохолът е неизменен спътник на главния герой през цялото време.

 

Spread the love