Таксиметровите шофьори в Перник поискаха синя зона и паяк, от общината обещаха корекция на годишния данък от 500 на 300 лв.

Filed under: Актуално от днес,Перник |

 

Предвиждат се промени и в минималната и максималната цена за километър пробег и отпадане на първоначалната такса от наредбата

165-06-01-1-среща таксита

Заместник-кметът Денислав Захариев увери, че по поставените проблеми се работи.

За разлика от други, минали вече обществени обсъждания, вчерашното, на което бе коментирана проектонаредбата за таксиметровите услуги в община Перник, мина при сериозен интерес. Най-активните бяха представителите на фирмите, извършващи въпросната услуга, а десетина граждани изслушаха предложенията, направени от двете страни, обсъждащи документа.

165-06-01-2-среща таксита

Общественото обсъждане на проектонаредбата за таксиметровите услуги събра таксиметрови шофьори и граждани.

165-06-01-3-среща таксита

Шофьорите се ангажираха да внесат предложенията си писмено.

Таксиметровите шофьори поискаха по-нисък годишен данък, синя зона с паяк, пейки, навеси, указателни табели и изписана номерация на блоковете, изчезнала след санирането на сградите. При търсенето на най-вярното решение на всички проблеми, касаещи таксиметровия превоз в общината, обаче се чуха и много абсурдни идеи. Като тази за химически тоалетни и навеси на стоянките, на които общината предвижда да бъдат поставени пейки, за да могат да почиват нормално таксиджиите, докато чакат клиенти. Подобно чудо – химическа тоалетна на пиаца, няма в нито един български град, а пътували по света заявиха, че и в чужбина не са се сблъсквали с подобен парадокс. Друга, не по-малко абсурдна идея подхвърли един от шофьорите, който, коментирайки липсата на достатъчно работа за жълтите возила, попита общината защо има толкова много маршрутки по градските линии. Според него било вредно за бизнеса на таксиметровите автомобили да се вкарват нови автобуси. Така общественият транспорт вземал хляба на такситата. Не стана ясно какво конкретно предлагаше господинът – дали пък да не бъде спрян общественият транспорт, за да има повече работа за таксиджиите!? Част от участниците се опитаха да обърнат срещата в говорилня, преповтаряйки многократно предложения, които вече са били направени и по време на среща с кмета на общината.

Заместник-кметът Денислав Захариев увери присъстващите от бранша шофьори и представители на фирми, че по поставените проблеми се работи, но резултатът не може да дойде веднага. Като начало вече навсякъде е положена пътната маркировка. Експерти обсъждат въвеждането на синя зона, така че да е регламентирана законово, за да не падне отново в съда, както веднъж това се случи. Действа се и в посока подмяна на табели и надписи на улици и имена. Работи се и по цялостна транспортна схема, която не е променяна от 2006 г. Ресорният заместник-кмет обеща да вземе под внимание желанието на таксиметровите шофьори годишният данък да бъде коригиран от 500 на 300 лева, а при подобряване на условията за бизнеса да бъде увеличаван. Постигната бе договорка и да бъде направен още един преглед на стоянките. Шофьорите се ангажираха да внесат предложенията си писмено, за да бъдат взети под внимание при обсъждането им в Общинския съвет. От дискусията стана ясно, че може да има промени и в минималната и максималната цена за километър пробег и ще отпадне първоначалната такса от наредбата, която се оказа, че е регламентирана по закон.

Шофьорите се оплакаха, че вече са дали пари, за да си извадят разрешителни за три години, но от догодина те няма да важат и ще трябва наново да дават пари. От бранша се жалваха, че при изваждането на документа са подложени на тежък режим, при който за всяка таксиметрова кола ще трябва да вадят документи от НАП, че

нямат задължения към хазната. Експертите от общината обещаха да потърсят съдействие от данъчните за посочване на срок, така че да не се налага през два дни шофьорите да ходят да вадят наново документи. Представители на таксиметровите фирми заявиха, че до сега нищо не са получавали от общината, а тя само е искала от тях, надяват се обаче след днешния ползотворен дебат да има ново начало на взаимоотношения с местната власт.

Spread the love