17 казана с овчи и телешки курбан похапнаха в Симитли, Никол Мурджова грабна приза талант на Симитли за 2016 г.   

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Манджа приготви бай Симеон, помощничка му беше Ангелина Попова

Подгласничка на Никол стана Соня Ковачка от село Брежани, за любимец на публиката провъзгласиха второкласникът Георги Попов170-08-01-si1 170-08-01-si2 170-08-01-si4

17 казана с овчи и телешки курбан похапнаха в Симитли. Вкусната манджа приготви бай Симеон, като помощничка му беше Ангелина Попова.

Денят на Рождество на Пресвета Богородица по църковния календар е ден, празничен за Симитли. Рано сутринта в храма бе отслужена  литургия, стотици миряни запалиха свещица за здраве. 18 жертвени животни заклаха и принесоха в жертва на Божията майка, закрилница на Симитли.170-08-01-si5 170-08-01-si33

1 бик също бе дарен за курбана на църквата. Цял ден завчера десетки доброволци симитличани белиха зеленчук, рязаха и подготвяха курбана.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов заедно с председателя на Общински съвет-Симитли Владимир Христов седнаха на обща трапеза с всички празнуващи.

За първа година 15-те деца от неделното училище към храма бяха в помощ на църквата. Пременени с тениски, на които бе щампован ликът на Богородица с младенеца, децата чевръсто помагаха за събирането на цветята, сервирането и събирането на парите, оставени от хората в касите.

Уникално шоу, много забавления, смях и усмивки белязаха и първото издание на „Симитли търси талант”. Талантливите деца пяха, танцуваха, рецитираха стихотворения, разказваха вицове и разкриха всевъзможните си таланти пред любопитната публика.
Водещите Бранимир Митов от Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев” и малката актриса Дора създаваха прекрасно настроение.

Над тричасово шоу сътвориха децата на градския площад в Симитли под зоркото око на журито Ники Станоев, Ваня Узунова и детския кмет на Симитли Милена Атанасова. Много бе трудна и тяхната задача по избиране на най-талантливите, защото всички, представили се, бяха уникални.
В категория групово изпълнение на първо място излезе ансамбъл „Веселие”, които не спират да прославят Симитли и България по света и у нас. Втората награда грабнаха „Дъгица”, а на трето място остана Мажоретният състав. Всички те получиха парични награди, връчени лично от кмета на община Симитли Апостол Апостолов. В индивидуалните изпълнения талантът на Симитли за 2016 година е Никол Мурджова, която е отличен музикален изпълнител, подгласничка й стана ангелският глас на село Брежани Соня Ковачка, която накара публиката да настръхне при изпълнението си. На трето място с прекрасен велосипед си тръгна Елизабет Иванова. Втората награда също бе велосипед, а победителката грабна голямата награда ховърборд, което е най-новият хит сред тийнейджърите. Любимец на публиката стана второкласникът Георги Попов, който изпълнява български фолклор. Специален плакет за най-малък участник получи Христина Кръстева, която едва на 3 годинки изпълняваше „Катерино моме”, пременена в уникална българска носия. Награда за  най-атрактивен участник получи Николай Боянски, който е новият Господин Андреев на Симитли.
Изненадата на вечерта бе победителят на „България търси талант 3” Томас Томов, който е с корени от Симитли. Той се качи на сцената с кмета на Симитли Апостолов и журито, присъдило наградите, за да поздрави всички участници. Грамоти за успешно участие бяха раздадени на всички 50 участници, а децата от своя страна обещаха винаги да се забавляват и да не спират да разкриват талантите си. Кметът Апостолов поздрави всички деца участници, родители, приятели и гости на Симитли „Надявам се следващата година да имаме още повече участници, да продължаваме да събираме децата на Симитли на една сцена, да не спират да показват талантите си и да прославят родното място навсякъде”, добави още той.

 

 

Spread the love