Община Дупница започва проверка в ЦНСТ „Надежда“ по повод твърденията на бившата управителка Радка Крумова, кметът Чимев: Няма да бъдем страна в междуличностните отношения между нея и Красимира Александрова

Filed under: Дупница |

 

Досегашните проверки показват, че децата и младежите винаги са били в добър външен вид, спокойни и комуникативни. Няма сигнали за извършване на физическо насилие върху настанените в центъра, хигиената също е на ниво

178-01-01- RADKA KRUMOVA  copy

Радка Крумова

Община Дупница започва проверка в Центъра за настаняване от семеен тип „Надежда” в града, съобщиха от пресцентъра на кметството.

178-01-01- KRASIMIRA ALEKSANDROVA

Красимира Александрова

178-01 -01- CHIMEW

Методи Чимев

Проверката е във връзка с твърдения на бившата управителка на социалното заведение Радка Крумова, че настанените в центъра не получават качествена грижа. След публикация във „Вяра”, в която цитирахме Радка Крумова и нейното отворено писмо до кметския екип и обществеността, от община Дупница изпратиха и своята позиция. От общината смятат, че в по-голямата си част писмото на Крумова до кмета Методи Чимев, в което са отправени обвинения относно начина на работа и дейност в центъра, визира междуличностни отношения.

179-03-01 Стефи Илиева и  Крум Милев. jpg

Крум Милев и Стефи Илиева

„С вх. номер 94-Р-437 от 19.09.2016 година е постъпило в деловодството на община Дупница писмо от г-жа Крумова. В по-голямата си част от писмото се касае за междуличностни отношения между г-жа Крумова и изпълняващата длъжността управител на ЦНСТ „Надежда“ г-жа Красимира Александрова, по които община Дупница не е и няма да бъде страна. Г-жа Александрова ни е информирала, че е подала жалба в Районна прокуратура – Дупница, за нерегламентирани срещи между децата и младежите от центъра с г-жа Крумова извън територията на заведението и без разрешение. По отношение на това твърдение се очаква Районна прокуратура – Дупница, като компетентен орган да се произнесе в срок.

Що се отнася до твърденията на г-жа Крумова, които са от компетенцията на община Дупница, сме длъжни да отбележим, че регулярно се правят проверки от общински експерти. Проверките досега са констатирали, че децата и младежите са били винаги в добър външен вид, облечени и чисти, с подходящи за сезона дрехи, видимо спокойни и комуникативни. До момента не са постъпвали сигнали за извършване на физическо насилие върху настанените в центъра. Хигиената в ЦНСТ „Надежда“ също е на необходимото ниво при извършваните проверки”, пише говорителят на общината Христо Апостолов.

От общинската управа допълват, че започват проверка, въпреки че центърът и настанените деца и младежи са обект на постоянно наблюдение и проверки и от отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Дупница.

„Независимо от всичко, с резолюция от Крум Милев – зам.-кмет по социалните дейности на община Дупница, от 20.09.2016 година до началник-отдел „Здравеопазване и социална политика“, на г-жа Стефи Илиева е разпоредено извършване на нова проверка чрез сформиране на комисия и последващ отговор на подателя след приключване работата на комисията. Като отговорна институция, полагаща грижи за живота и здравето на децата и младежите в центъра, община Дупница винаги е реагирала и ще продължи да реагира своевременно при сигнали от подобен характер.

Вече е сформирана такава комисия, която предприе необходимите действия по извършване на нова проверка в ЦНСТ „Надежда“ още от днес. След като комисията приключи своята работа, в зависимост от направените констатации и резултати община Дупница ще предприеме последващи действия по сезиране на съответните институции и органи. Подчертаваме отново, че по отношение междуличностните конфликти и отправяни обвинения между г-жа Крумова и г-жа Александрова община Дупница не е страна и няма да заема такава. За нас като институция е от значение условията и услугите в центъра да бъдат на нужното ниво и най-вече да се полагат необходимите и задължителни грижи за здравето и живота на децата и младежите, които са настанени в него”, се казва в позицията.

Както писахме, в писмото си до управата на общината и обществеността, публикувано и в социалната мрежа, бившата управителка на центъра алармира, че настанените там са бити от персонала. Крумова казва, че заради неадекватната грижа след напускането й децата в институцията започнали да се самонараняват, да правят опити за самоубийства. Твърди, че деца, които с години не са имали припадъци, започнали да ги получават по няколко пъти на ден, някои от тях безпричинно са настанявани в психиатрии, други пращани в домашен отпуск, трети само се водят на списък, има просещи, проституиращи и ровещи в контейнерите, че живееща в институцията непълнолетна е родила.

 

 

 

Spread the love