Правителството издига Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, Борисов: Тя ще бъде по-успешна кандидатура от Бокова, ще има компроматна война

Filed under: България |

 

Бокова: Не виждам сериозна причина да се оттегля от битката за ООН

183-12-01-768x432

Правителството издигна официално кандидатурата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова, съобщи премиерът Бойко Борисов в сряда.

Той предупреди, че сега може да се очакват тежки компроматни войни и аргументира решението на кабинета с лошите резултати на Бокова и шансовете, които се отварят пред Кристалина Георгиева. Външният министър Даниел Митов допълни от своя страна, че българският еврокомисар ще даде повече сила на източноевропейската кандидатура за поста в световната организация и правителството ще търси подкрепа за нея в региона.183-12-01-Бойко-Борисов1

„Положихме огромни усилия, не само ние, и президентската институция, Външно министерство. Знаете, това е една изключително сложна процедура. Действително, повтарям и г-жа Бокова положи много усилия. Аз дадох пример, когато г-жа Румяна Желева кандидатства за еврокомисар… Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и. Резултатът е с 1 място надолу и ни изпреварват вече доста страни, включително и жени. Разбира се, пожелавам успех и на г-жа Бокова, и на г-жа Георгиева“, заяви Борисов преди началото на правителственото заседание в сряда.

„Заради негласните нагласи (бел. ред. – в Съвета за сигурност), които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура. Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас. Тиражират се много лъжи, но мисля, че това решение е правилно“, добави Борисов.183-12-01-Irina_Bokova_UNESCO

Все още обаче не е напълно изяснена процедурата в ООН за замяна на националните кандидатури и има реална възможност България да се окаже с двама кандидати, ако Ирина Бокова изпълни намерението си да не се оттегли по собствено желание.

При гласуването в Съвета за сигурност на ООН в понеделник кандидатурата на Бокова бе подкрепена от шест страни, седем бяха против, а две гласуваха „без мнение“, докато в предишния вот преди около две седмици Бокова бе пета с резултат 7/5/3 гласа. Вотът бе решаващ за Бокова, след като премиерът Бойко Борисов съобщи в аванс, че ако не се класира сред първите двама, правителството може да оттегли подкрепата си за нея. На 13 септември Борисов дори призна, че ако Бокова била кандидат на партията му, отдавна е щяла да бъде „отзована“, тъй като не се представя задоволително.

 

Георгиева вече е готова с визията си и ще бъде изслушана следващата седмица

 

По-късно в сряда Кристалина Георгиева заяви във видеообръщение, че за нея е огромна чест да бъду издигната от българското правителство и приема „номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция и колко важна е за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещите поколения“.

Като следваща стъпка Георгиева възнамерява да представи кандидатурата и визията си за ролята на генералния секретар на ООН на страните от организацията, се допълва в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев съобщи, че Георгиева ще бъде изслушана следващата седмица в Ню Йорк от Съвета за сигурност.

На доста късен етап е това включване, надявам се на изслушването Георгиева да убеди страните, постоянни членове на Съвета за сигурност, че има възможности с нейните качества да води световната организация в тези много трудни времена, заяви той.

„Трябва да е ясно на всички от решението на Министерския съвет, че България няма двама кандидати за ООН, България застава зад кандидатурата на Кристалина Георгиева. Няма гаранция за абсолютно никого, че ще бъде следващият генерален секретар. Бяхме достатъчно толерантни, правителството направи огромни усилия за представянето на Ирина Бокова“, коментира още Ковачев.

България все пак може да остане с двама кандидати за ООН

Процедурата за замяна на национална кандидатура в ООН обаче не е напълно изяснена, тъй като подобна явна процедура за избор на генерален секретар на ООН се провежда за пръв път. Преди да стане ясно правителственото решение, Бокова каза, че не вижда причина да се оттегли сама.

Председателят на парламентарната външна комисия Джема Грозданова (ГЕРБ) коментира от своя страна, че ако Бокова изпълни намерението си, може да останем с двама кандидати за поста на генерален секретар на ООН.

„Вижте, аз няма да се впускам в политически коментари. Ще кажа само, че одобрявам решението на правителството, изцяло тяхна възможност за такова решение и всъщност фактът, че такова решение вече е взето, говори, че вероятността за успех би следвало да е голяма. Важното е какъв ще бъде крайният резултат за България. Ако се случи положителен резултат, това е нещо голямо за България, така че нека го приемем позитивно“, посочи тя.

Според депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин няма предвидена процедура за смяна на кандидата.

„Това е прецедент в историята на гласуването на генерален секретар на ООН. Процедурата не позволява да се оттегля издигнат вече кандидат“, посочи Вигенин.

Бокова: Не виждам сериозна причина да се оттегля от битката за ООН

Преди да стане ясно решението на правителството, Бокова коментира в интервю, че не вижда „сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои“.

Според нея призивите за излизане от надпреварата са недостойни. Тя коментира още, че „с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище“.

„Състезанието не е приключило, тепърва предстои сериозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсяване и позициониране на кандидатите“, посочва Бокова. Тя допълва, че има сериозни позиции, а успешният й старт не се е харесал на кръгове в България и извън нея, които са започнали негативна кампания.

„Истерична кампания за очерняне“

 

„Смятам, че позицията ми във всички кръгове е много сериозна, в началото бях на трето място, до този момент бях най-високопоставената жена в тази класация и мисля, че оставам като много сериозен кандидат. Но изглежда, че успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети. През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат, също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори“, заявява Бокова.

Тя посочва, че сега очаква „една трезва политическа оценка и една искрена и сериозна политическа подкрепа от страна на правителството и на българските институции“.

„Много неудачно бяха подвели министър-председателя, заблудиха го, вътрешен и външнополитически натиск беше оказан. Кампанията срещу мен бе засилена отвътре, включително и в някои кръгове на правителството, което, естествено, отслаби позицията ми и събуди огромно недоумение не само в Ню Йорк, в Съвета за сигурност, но и в цял свят, защото това е едно световно състезание и всяка дума тежи, всяка казана реплика има огромно значение и това постави България в изключително неудобно положение“, добавя Бокова.

 

Spread the love