Жителите на Рибново изригнаха срещу водопровода на бившия кмет Ахмед Башев: Стоим по 12 ч без питейна вода, от чешмите тече кал, спираме да плащаме

Filed under: Гоце Делчев |

189-07-02  IMG_0050

Жителите на гърменското село Рибново се вдигнаха на бунт срещу водния режим, който ги мъчи въпреки наличието на стар и нов водопровод. Селото почти целогодишно е на воден режим и хората чакат да завали дъжд, за да потече вода, макар и мътна, от чешмите им.

189-07-02  водохващането в Рибново 189-07-02 водата която тече от чешмите на жителите на Рибново

Особено засегнати са махалите в най-високите точки на Рибново, където няма питейна вода по 10-12 часа в денонощието Хората с недоволни, че въпреки шумното откриване на новопостроения водопровод по времето на общинския кмет Ахмед Башев са принудени непрекъснато да се жалват пред институциите, че водата им е недостатъчна и със съмнително качество.

189-07-02  684647_n 189-07-02   21007_o

От няколко дни в селото тече подписка, която се събира от 12-членен независим инициативен комитет. Тя ще бъде разпратена до всички възможни институции във вид на жалба от инициативния комитет. Чака се бързата реакция от МРРБ, кмета на общината Минка Капитанова, кмета на Рибново, управителя на ВиК – Гоце Делчев. Жителите на Рибново са категорични, че ако проблемът с водоснабдяването в селото им не бъде решен по възможно най-бързия начин, те ще спрат да плащат сметките си за вода.

В жалбата се казва, че водохващането на построения от бившия кмет Ахмед Башев водопровод е в окаяно състояние, че водата е хваната от дере, а не от река, каквото е описанието в проекта на Башев, което през летния сезон пресъхва напълно.

„Към погълналия няколко милиона лева водопровод на Рибново, който не можа да задоволи нуждите на населението, е свързан и старият водопровод, но въпреки това продължаваме да сме на воден режим. При валежи от чешмите ни тече гъста кална вода. Жителите на Рибново като съвестни платци си плащат таксите за водата, но в действителност дали хората получават достатъчна и най-вече качествена вода – няма кой да ни отговори”, коментираха от инициативния комитет в Рибново.

 

Spread the love