Учителката Красимира Димитрова от Дупница откри новата учебна година в българското училище в Милано, ще се обучават 30 деца

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Ученици, облечени в народни носии, посрещнаха гостите с погача и мед

Училището стартира с повече преподаватели – Красимира Димитрова, Илиана Киека, Дарина Наумова и Даниела Вуковска

189-05-81 copy 189-05-811 copy 189-05-8111 copy

Учителката Красимира Димитрова от Дупница плисна вода от менче, украсено със здравец, за откриването на новата учебна година в българското училище в Милано. Училището отваря врати за четвърта поредна година в италианския град. Димитрова пожела на учениците спорна учебна година, много шестици и усмивки. Първият звънец събра близо 30 деца от Милано и околностите. Учебните занимания ще се провеждат всяка неделя от 10 до 13 часа в нова сграда, близо до Корвето в Милано. Благодарение на съдействието на президента на общината в Милано Паоло Баси и гостоприемството на Джилберто Сбарайни, президент на кооператива “Пътят”, училището и тази година има възможността да предостави обучение на български език в Северна Италия, доволни са родителите.

Четвъртокласниците, облечени в народни носии, посрещнаха съучениците си, родители и гости с погача, мед и сол. Тържественото настроение бе приповдигнато от химна и рецитала, подготвен за случая. Учениците получиха подаръци – стихотворения, написани специално за тях от учителката Дарина Наумова. Почетни гости на откриването на новата учебна година бяха генералният консул в Милано Росен Руфев и консул Весела Иванова, Паоло Баси и Джилберто Сбарайни – представители на общината.

Основателката на училището Гергана Христова от Дупница изрази голямата си благодарност към родителите за гласуваното доверие. Училището стартира с увеличен учителски състав – Красимира Димитрова, Илиана Киека, Дарина Наумова и Даниела Вуковска. С помощта на адвокат Мария Ганчева от София се инициират редица проекти, каза основателката. Целта е да се обогати учебната програма с история, география, фолклор, народни танци. Училището ще отдели място за различни лаборатории – за поезия, за изобразително и театрално изкуство, за млади журналисти и видеоператори, ръкоделие и българска шевица и т.н.

В момента училището се посещава от около 30 деца на възраст от 6 до 15 години. Както “Вяра” писа, децата са родом от гр. София, Дупница, Благоевград, Кюстендил, Сливен и др. градове в България, но живеещи в Италия от години. Една голяма част от децата са от Дупница, но са родени в Италия, затова за тях българският език е втори. Занятията са по български език и литература и история, провеждат се в неделя. Учениците са разделени на три групи в зависимост от възрастта и нивото на познаванe на езика. Следва се адаптираната програма на обучение, одобрена от МОН за училищата извън пределите на България. Приемът за тази година все още е отворен.

 

Spread the love