Учени от страната и чужбина четоха доклади за Първата световна война на конференция в Благоевград, форума откри шефката на музея Христина Цонева

Filed under: Благоевград |

07-04     v2

Участниците си направиха обща снимка

Учени от страната и чужбина се включиха в международна конференция на тема „Първата световна война и България през 1916 година“ в историческия музей в Благоевград. Научния форум откри шефката на музея Христина Цонева, която изтъкна важността на събитието.

07-04      v3

Форума откри Христина Цонева (вляво)

Забележително беше участието на гостите от Унгария и Украйна – д-р Чаба Зьобьок и полк. Сергий Стужук, които обърнаха внимание на връзките на унгарските дипломати с ВМРО между двете световни войни и отразяването на Първата световна война в руската историография от 1920 г. до наши дни. Заседанията бяха изключително интересни и посетени от голям брой гости на музея, граждани, военни и учени.
Във времето между научните заседания във фоайето на музея беше открита изложбата „Генерал-майор Константин Жостов – един достоен български офицер“. Изложбата бе представена от директорката на музея д-р Цонева и д-р Кирил Алексиев, историк и уредник в РИМ-Благоевград. Експозицията показва материали и документи, принадлежали на началник-щаба на Българската армия по времето на Първата световна война. Незаслужено забравен в миналите години, генерал Жостов отново заема мястото си сред достойните български военни и политици. По време на представянето на изложбата Кирил Алексиев награди ученика Георги Зайков, който е победител в ученическия конкурс, посветен на генерала. Наградата беше обявена от д-р Биляна Карадакова, която е организатор на конкурса.

Участие във форума взеха представителите на РИМ – Благоевград, РИМ-Видин, РИМ- Перник, Македонски научен институт – София и ЮЗУ „Неофит Рилски“.

07-04   v1

Участниците четоха доклади

Spread the love