На извънредната среща в парламента: ГЕРБ, РБ и ПФ обсъдиха разногласията помежду си и стигнаха до консенсус

Filed under: България |

Взехме решение заради стабилността на правителството и този кабинет и направихме необходимите компромиси, заяви премиерът

Koalitsia-1

ГЕРБ, РБ и ПФ успяха да постигнат консенсус. Напрежението между трите формации се повиши през последната седмица. Това доведе до днешната извънредна среща в парламента. Представителите на трите формации обсъдиха разногласията помежду си, породени от предстоящите президентски избори. „Благодаря за тази среща. Темата, която обсъждахме за Избирателния кодекс можеше да бъде затворена още преди месеци, но ето сега го оправихме. Взехме решение заради стабилността на правителството и този кабинет и направихме необходимите компромиси.” Това заяви премиерът Бойко Борисов след извънредната среща в парламента.

„Нито съм получавал условия, нито те са ми поставяли”, коментира Борисов на въпрос дали Реформаторите са му поставяли ултиматуми във връзка със заканата вторник да е разделен за партиите в кабинета.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че заради стабилността на правителството и мандата на това мнозинство са решили да се направи този компромис – с неограничения брой секции в страните от ЕС и прословутото, по думите му, квадратче.

„Днес пак казах: каквито и предложения да дадете, ние ще ги подкрепим, стига да е гарантирано правото на българите да гласуват. Не става въпрос за преформатиране”, посочи още Борисов и допълни, че България е сред най-либералните страни по отношение на гласуването на българските граждани зад граница. Мисля, че 35 секции за страните извън ЕС е най-либералното, каза още премиерът. Той обясни, че срещата не е била за преформатиране на правителство. „Сегашната управляваща коалиция е направила много за последните две години и няма смисъл страната да се хвърля в хаос при евентуална промяна на кабинета”, заяви Борисов.

Spread the love