Бившият енергиен минстър Делян Добрев: Румен Овчаров и Нинова продадоха рудник „Бабино” в Бобов дол за 1 лв., ужилиха държавата със 70 млн. лв. 

 Зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Красимир Николов: Как не я е срам бившата им партийна другарка – сега омбудсман, Мая Манолова да разправя, че управляващите били виновни за ситуацията във въгледобива

197-06-01 Делян Добрев

Делян Добрев

„Мини Бобов дол” са били продадени за 1 лев през 2007-а, когато министър на икономиката в кабинета на Станишев е Румен Овчаров, а заместник му е сегашната червена водачка Корнелия Нинова. Това обяви в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов – Делян Добрев.

197-06-01 Мая Манолов при миньорите

Мая Манолов при миньорите в Бобов дол

197-06-01 Теменжка Петкова

Теменжка Петкова

Той заяви, че държавата се е разделила с мините срещу 1 лев, като добави, че държавата е загубила от сделката „едни 70 млн. лв.“, тъй като през юли 2007 г. фирма „Ораново“, която е била наемател на мините, е купена за 35 млн. евро от настоящия собственик „Въгледобивна компания“, свързана с Христо Ковачки. Бенефициентът е партийният другар на Нинова, Овчаров и Станишев – Красимир Паргов, каза Добрев.

197-06-01 Krasimir-Pargov

Красимир Паргов

197-06-01 Корнелия Ниноваи  Румен Овчаров

Корнелия Нинова и Румен Овчаров

Впоследствие, след като доста от активите изчезват от мината, тя е прехвърлена срещу няколко милиона лева на новия собственик Христо Ковачки, обясни още Добрев. Питаме, когато министърът на енергетиката е бил от БСП, а зам.-министър на енергетиката е бил също от БСП и сегашен председател на партията, как така прехвърлиха акциите за 1 лев, а след това мината се е продала за няколко милиона, допълни той. С изненада установих, че БСП изличат дивиденти от нещастието на хората и от проблемите, които се създават в една мина, коментира и зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Красимир Николов. Установих, че те извличат дивиденти, когато отдават концесията за мината и съответно, когато има проблеми там. Те винаги взимат дивиденти оттам, защото дават една мина срещу 1 лев, която впоследствие е прехвърлена на сегашния собственик срещу милиони. Къде отиват тези пари? – попита Николов. Отгоре на всичко и бившата им партийна другарка – сега омбудсман, Мая Манолова влиза при миньорите и им разправя, че управляващите били виновни за ситуацията във въгледобива, негодуваха от парламентарната група на ГЕРБ.

Изключително съм разочарован от това, което наблюдавам последните дни”, коментира в парламента и премиерът Бойко Борисов.

Концесията за добив от находище „Бобовдолски въглищен басейн, участък Бабино“, е предоставена за 35 години с решение на Министерския съвет от 9 февруари 2005 г. на дружеството „Мини Бобов дол“. Тогава компанията е 100% държавна собственост, обясни евергийният министър Теменужка Петкова. През 2006 г. „Мини Бобов дол“ е предоставено под наем от ръководеното от Румен Овчаров Министерство на икономиката и енергетиката на дружеството „Ораново“, собственост на Красимир Михайлов, по-известен като Паргов, за срок от 5 години. Аргументът тогава е бил, че никой друг не проявява интерес към мините. С договора частникът поема ангажимента да плати 20 млн. лв. наем на държавата и да погаси всички дългове на „Бобов дол“, които по това време са 43 млн. лв. Извън това са обещани и инвестиции в оздравяване на рудниците и увеличаване на въгледобива. Резултатът от това стопанисване, продължило кратко, е, че дълговете на мините се увеличават с 20 млн. лв.
На 19 февруари 2007 г. правителството на тройната коалиция взема решение да прехвърли изцяло правата и задълженията по концесията на пернишката фирма „Ораново“, каза министърът. След това е подписан договорът между „Мини Бобов дол“ и „Ораново“, както и допълнително споразумение към него. Наемателят на „Мини Бобов дол“ става и концесионер на рудници, пак без състезание и отново срещу наем и много добри условия. А през 2007 г. фирма „Ораново“ си сменя наименованието на „Въгледобив Бобов дол“. „Предвидено е концесионният договор да влезе в сила от датата на прехвърляне на акциите по договор за приватизационна продажба или друг вид сделка. Няма данни за осъществена такава промяна в собствеността на дружеството, с което не е изпълнено условието за влизане в сила на концесионния договор“, каза още Петкова.
От концесионния регистър е видно, че „Въгледобив Бобов дол“ е концесионер на находище „Бобовдолски въглищен басейн, участък Бобов дол“, от 2007 г. до края на 2042 г. Концесионният договор влиза в сила от момента на прехвърляне на собствеността на концесионера по договора за приватизационна продажба или по друг вид сделка, като датата на изпълнение на тези предварителни условия е 26 февруари 2007 г., пише в държавния регистър.

„Вяра” тогава първи информира, но чак сега министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде сделката на прокурор. „И като знаем, че прокурорите също знаят, но си правят пас, остава усещането за хвърляне на прах в очите на хората. Истината е, че правителството трябва да каже колко точно ще инвестира в този сектор. Другият момент е затягане на трудовата дисциплина”, коментират хората.

 

Spread the love