Откриха мамографски кабинет в МБАЛ-Разлог, кметът инж. Кр. Герчев, ОбС шефът д-р М. Копанарова уважиха събитието

Filed under: Здраве,Разлог |

 

Д-р Емил Тончев – началник-отделение по образна диагностика, и д-р Елена Рускова ще боравят с новата апаратура

  07-01  DSC_0394   

В МБАЛ-Разлог бе открит кабинет за мамографски изследвания към отделението по образна диагностика.

Ранната диагностика на заболяванията на млечната жлеза и в частност на рака на гърдата е от изключителна важност предвид голямата социална значимост на заболяването. Мамографията в рентгеновото отделение в болницата в Разлог позволява откриването на туморни образувания с малки размери.

07-01  DSC_0398

Откриването на мамографския кабинет съвпада с Месеца за борба с онкозаболяванията на млечната жлеза и е дни преди празника на град Разлог. То става с неоценимата помощ на екипа специалисти от болница „Лозенец” д-р Румен Кальонски, д-р Олга Златанова и рентгенов лаборант Албена Лилова, които присъстваха на събитието. Откриването бе уважено още от кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, зам.-кмета по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, лекари от МБАЛ-Разлог.

С новата апаратура работи висококвалифициран екип начело с д-р Емил Тончев – началник-отделение по образна диагностика. Друг кадър е д-р Елена Рускова, специализирала в болница „Токуда” и с опит в диагностиката на заболяванията на млечната жлеза.

07-01  DSC_0409

„Жените трябва да обръщат внимание на съхранението на здравето си и да предприемат профилактична мамография. Екипът, който работи в кабинета, както и в отделението по образна диагностика, е висококвалифициран и ще даде своя принос за опазване на здравето на всеки човек“, каза д-р Емил Тончев.

07-01  DSC_0402

Диагностицираният в ранен стадий рак на гърдата е напълно лечим в голям процент от случаите. Препоръчително е жени на възраст 40-50 години да правят по 1 графия на две години, а след 50-годишна възраст – ежегодно. Жените на възраст между 20 и 40 години могат да правят прегледи в ехографския кабинет на отделението по образна диагностика в МБАЛ-Разлог. При случаите на жени под 40-годишна възраст с фамилна обремененост е необходимо да се извършва профилактична мамография.

 

Spread the love