Масови уволнения и репресии в Турция, закрити са 15 медии и уволнени 10 хиляди държавни служители с два нови указа

Filed under: Свят |

Turk

В Турция се извършват масови чистки сред държавни служители

Турция закри 15 медии и включително кюрдски информационни агенции, и уволни около 10 000 държавни служители и хора от силите за сигурност с два нови указа, издадени вчера, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ДПА и БТА.

Най-голям брой от уволнените са от министерствата на образованието, правосъдието и здравеопазването.

Указите се отнасят до голям брой въпроси, включително ограничение на правото на адвокатите да разговарят на четири очи с клиентите си и промени в правилата за назначаване на ректорите на университети по начин, по който правителството да има по-голям контрол върху процедурата.

През юли деветдесет и пет преподаватели в Истанбулския университет бяха отстранени от длъжност във връзка с опита за преврат в страната.

Преди това медиите съобщиха, че Съветът за висше образование в Турция е наредил на университетите да не изпращат в чужбина академични кадри, а вече заминалите по работа да бъдат върнати.

Ройтерс цитира правителствен представител, според когото тази забрана е временна мярка. Тя била взета, за да не би предполагаеми заговорници от университетите да избягат в чужбина.

Според същия източник, който не представи подробности, има подозрения, че отделни университетски преподаватели са били в контакт с групи военни.

Министерството на образованието от своя страна отне правоспособността на 21 хиляди учители, работещи в частни учебни заведения.

Spread the love