Управителят на фирма „Колхида“ Красимир Герасимов спечели поръчка за 450 000 лв. за ремонт около джамията в Самоков, 68-год. Димитър Попов: Съсипаха зеленината

Filed under: Самоков |

 

206-01-02-IMG_6094Фирма „Колхида“ с управител Красимир Герасимов спечели обществена поръчка за 450 хил. лв. за обновяване пространството около джамията в Самоков.

197-01-08 Vladimir-Georgiev

Владимир Георгив

206-01-02-Ирена Розенова

Ирена Розенова

Ремонтът е част от новия етап на благоустрояването в центъра на града, които включва района около Байракли джамия и пространството между банков клон и пощата. Работата се извършва от екип на фирма „Колхида”, която е спечелила съответната процедура. Настилката на алеите ще бъде обновена, ще се оформят зелени и цветни площи, ще се монтират пейки и парково осветление. Така цялото пространство западно от площад „Захарий Зограф” ще бъде обновено. По този повод самоковци звъняха на редакционния телефон на „Вяра“ с куп въпроси. „Общината разработила ли е архитектурно-благоустройствен или инвестиционен проект, ще бъдат ли запазени дърветата, ще се запазят ли зелените площи? Фирма „Колхида“ ли беше единственият кандидат, подал документи по обявената от община Самоков поръчка? Кои ще финансира обществената поръчка?”, питат самоковци. Репортер на „Вяра“ посети обекта на място, като никъде нямаше информационни табела, на която да се изложи самият план. На мястото на обекта разговаряхме с работници. Ето какво споделиха те: “Да, трябва да има информационна табела, но не знаем защо липсва такава. Ще се подобри всичко, ще положим отново старите плочки и ако има нужда, ще положим и нови. Зелената площ ще си остане. Премахваме старата почва, понеже беше дива и покарваше трева. Сега ще докараме по-свестна тревна настилка. Фирмата изпълнител е „Колхида“ с управител Краси Герасимов от Самоков. Крайният срок за приключване на работата не ни е ясен обаче“.

Самоковци, разхождайки се в централната част на града, коментираха възмутено: “Съсипаха и малкото останала зеленина на площада. Зеленината подхождаше на интериора около джамията. Около автогарата направиха достатъчно такива бетонирани площадки. Не остана едно запазено кътче автентично и приятно. Направиха целия площад в плочки. Унищожи се зеленината и красивото място. Докато разглеждах разкопаната площадка, потърсих информационна табела, за да разбера какво предвижда новият проект, но така и не намерих такава. Не става ясно каква е идеята на общината. Защо кметът Владмир Георгиев не се допита до гражданското мнение… Така са решили управниците. Така са решили да си харчат парите, вместо да помогнат на хората, които ежедневно страдат от глад, болести, безработица“ – коментира 68-годишният Димитър Попов.

Ирена Розенова от Самоков поиска също думата: „Бих искала да изкажа несъгласието и възмущението си относно разкопаването на тревните площи около джамията в Самоков. Това беше единственото кътче, запазено от миналото, място, където човек можеше да си поседне да релаксира на зеленина на спокойствие. Няколко дни преди ремонтът да започне, си направих страхотни снимки там. Да, съгласна съм, че се налагаха леки подобрения, но тази зеленина и тези калдъръмени пътечки имаха своя чар! Надявам се поне с новите промени обстановката да бъде освежена и да се запази същото очарование. Не е нужно всичко да се осъвременява!”.

Потърсихме за коментар и управителя на фирма “Колхида“ Красимир Герасимов. На въпросите каква точно е стойността на обществената поръчка, какви ремонтни дейности включва и др., Герасимов отговори троснато: “Госпожо, първо ми кажете колко е часът? Аз съм в служебна командировка и няма как въобще да ви отговоря на въпросите, още повече че пътувам. Ако имате някакви въпроси, имате насреща община, обърнете се към тях. По телефона не желая да говоря и да се занимавам с щуротии. Обърнете се към общината и вижте за колко е зададена поръчката. Нищо не мога да коментирам, разговаряйте с общината, мен просто ме оставете на мира. Имам си достатъчно много ангажименти, за да ви уйдисвам на акъла”.

Потърсихме за коментар общински съветници, но в отговор ни заявиха, че нямат никаква информация относно ремонта, който тече около Байракли джамия.

Spread the love