Читалището в Сапарево чества 90 години, кметът Гелев идва на празненството

Filed under: Сапарева баня |

 

206-05-02

Фолклорната група към читалището прославя Сапарево

90 години от създаването си празнува читалището в с. Сапарево на 1 ноември, в Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на община Сапарева баня. Тържеството ще започне в 11:00 ч. и ще се състои в сградата на кметството в Сапарево.

Гости на празника ще бъдат кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, представители на общинската администрация и съветници от местния парламент.

Читалище „Народни будители – 1926“ е основано на 1 ноември 1926 г. от Христо Наков. Първата изява на читалището е пиесата „Земята жадува“ на Ото Легурски, която е посветена на делото на първите инженери в България и създатели на Сапаревската вада – хаджи Иван и Петре Пугьов. През 1944 г. се създава и читалищната библиотека, която днес разполага с 11 676 тома литература. През годините женската и детската група към НЧ „Народни будители – 1926“ участват в много международни, национални и общински фестивали. Групите са носители на златни, сребърни и бронзови отличия. В своята многогодишна история читалището е олицетворение на живия дух на сапаревци, то е огнище на култура и патриотизъм, жива връзка на настоящето с миналото.

 

Spread the love