Асандж: Клинтън е знаела, че саудитците финансират ИДИЛ

Filed under: Свят |

Asadj

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви, че Хилъри Клинтън е знаела, че „Ислямска държава“ се финансира от правителствата на Катар и Саудитска Арабия, каза Джулиан Асандж, цитиран от ТАСС и БТА. Това става ясно от кореспонденцията на кандидатката за президент, поясни основателят на Уикилийкс в интервю за руската телевизия РТ (RT).

Асандж се позова на имейл, който Клинтън е написала в началото на 2014-а, скоро след като напуска поста държавен секретар на САЩ. Писмото е адресирано до председателя на нейния изборен щаб Джон Подеста.

„Според мен това е най-важното писмо от цялата подборка“, каза Асандж.

„В имейла пише, че не някои шейхове, а именно правителството на Саудитска Арабия и правителството на Катар финансират ИД“, подчерта основателят на Уикилийкс.

Освен това той припомни, че най-голямата оръжейна сделка в историята на стойност над 80 милиарда долара е сключена от саудитците със САЩ, докато Хилари Клинтън е държавен секретар (в първия мандат на Обама).

„Всъщност, докато Клинтън е била държавен секретар, общият оръжеен износ на САЩ е нараснал двойно като парична стойност“, посочи Джулиан Асандж.

Spread the love