Дупнишката съдийка Ели Скоклева осъди условно 3-ма телефонни измамници от Айтос, опитаха да ощетят с 2100 лв. семейство от Горна Козница

Filed under: Дупница |

08-02  ELI  SKOKLEVA

Районният съд в Дупница осъди условно трима мъже с основно образование, извършили телефонни измами, съобщават от ведомството. Съдия Ели Скоклева наложи наказание 1 г. и 3 месеца лишаване от свобода на безработния Х.М.А. и неговите помагачи при извършване на престъплението – работниците А.Х.А. и Т.С.С. Тъй като и тримата не са осъждани досега, съдът отложи изтърпяването на наказанието за 4 г.

Между 9 и 24 януари 2015 г. изправените на подсъдимата скамейка и техен неизвестен помагач, заблудили няколко души от Смолян, Дупница и бобовдолското село Горна Козница. Потърпевшите са 4-ма. В телефонен разговор с пострадалите единият от осъдените се представял за лекар и заблудил попадналите в капана лица, че дъщерите им са пострадали и се нуждаят от спешна операция, за която трябва да се заплати парична сума. Друг от измамниците твърдял, че е изпратен от „лекаря”, за да вземе парите и златни накити.

Измамниците причинилr имотна вреда на пострадалите в размер на над 11 000 лв., като измъкнали пари и златни бижута – монета, пръстени, халки, обеци, гривни, синджири. Освен това направили опит да причинят имотна вреда в размер на 2100 лв. на семейство от Горна Козница, който останал недовършен благодарение на намесата на познат на възрастните съпрузи, техния син и служители на РУ на МВР – гр. Бобов дол.

Единият от подсъдимите е носел със себе си и газов пистолет, който ще му бъде върнат, става ясно от съдебното решение.  Съдът връща на измамниците и другите веществени доказателства – кожени портфейли с отмъкнатите от пострадалите суми. Подсъдимите ще трябва да платят на потърпевшите обезщетение за причинените имуществени вреди в резултат на престъплението, 162 лв. разноски по делото и 124 лв. разноски за възнаграждения на вещи лица.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок, считано от днес пред Кюстендилския окръжен съд.

Припомняме, че тримата осъдени бяха хванати при опит за нагла измама на възрастно семейство от с. Горна Козница. Случаят е отпреди близо година. Тогава бобовдолски полицаи предотвратиха измама на двамата възрастни хора от Горна Козница, получили телефонно обаждане от мъж, който се бе представил за медицинско лице, казал, че дъщеря им е със счупен крак и здравословното й състояние е тежко. За спешната операция, която казали, че трябва да се направи, измамниците бяха поискали 15 000 лв. Те обяснили на потърпевшите, че при тях ще дойде санитар от здравното заведение, за да получи парите, че вече пътувал и бил съвсем близо до селото. Докато събирали пари, възрастните хора успели да се обадят на сина си и в полицията в Бобов дол. След подаването на сигнала към селото незабавно били насочени полицейски патрули. Преди събраните от възрастните хора пари да бъдат предадени, тримата мъже, придвижващи се с лек автомобил “Опел”, бяха задържани с полицейска мярка за 24 часа в ареста на РУ – Бобов дол. Те са от Айтос и са на възраст 26, 22 и 21 години.

 

Spread the love