Община Дупница осъди бившия си юрист Иван Бучов да плати над 450 лв., бившият ОбС шеф загуби дело за работно облекло

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Доказа се, че за 2013 г. поради задължения бюджетът не е позволявал такъв разход, мотивира се съдия Людмила Панайотова

70-01-IVAN BUCHOV copy

Иван Бучов

Юристът Иван Бучов ще трябва да даде над 450 лв. за съдебни разноски, след като загуби дело за заплащане на средства за работно облекло срещу община Дупница, чийто служител бе допреди няколко месеца. Бившият директор правно обслужване в общината е предявил иск в Районния съд в града за заплащане на работно облекло за 2013 г. в размер на 450 лева. Заявил е и претенции за изплащане  на лихва върху сумата и разноски, става ясно от съдебното решение. От общината са оспорили исковете, твърдейки, че за 2013 г. няма заповед на кмета за плащане на работно облекло на служителите поради липса на бюджет за това. На базата на събраните по делото писмени доказателства съдът е установил, че за 2013 г. наистина няма заповед на градоначалника за изплащане на сумите за работно облекло на служителите. Съдът е отхвърлил иска на бившия юрист на община като неоснователен. От съда посочват в решението си, че съгласно Наредбата за служебното положение на държавния служител средствата за работно облекло се осигуряват от бюджета. „Доказа се, че за 2013 г. поради задължения бюджетът на общината не е позволявал такъв разход. Съгласно чл. 284 от Кодекса на труда работодателят по своя преценка определя сумите за работното облекло на служителите. При липса на средства в бюджета кметът на общината е лишил всички служители от суми за работно облекло за 2013 г., за разлика от 2014 и 2015 г. От тук искът за плащането е неоснователен. На основание чл.78 от ГПК ищецът следва да плати на бюджета разноски за вещо лице 120 лева и деловодни разноски в полза на ответника 300 лв. за адвокат”, посочва в решението си съдия Людмила Панайотова. Други 50 лв. бившият юрист на общината ще трябва да даде за държавна такса.

Решението подлежи на обжалване пред Кюстендилския окръжен съд.

Преди 7 месеца Бучов спечели дело срещу общината, което също бе за неизплатени средства за представително работно облекло, но дължими за друг период – от 1 януари 2015 г. до 9 декември 2015 г., когато е прекратен договорът му. Тогава общината бе осъдена да му плати 47.08 лева, заедно със законната лихва, и 215 лв. разходи по делото.

Както сме писали, кметът на Дупница Методи Чимев не поднови договора на Бучов за юридически консултации, който изтече през май тази година. Припомняме още, че в момента Иван Бучов е главен юрист в отдел „Обществени поръчки” в дирекция „Нормативно регулиране и обществени поръчки в здравеопазването” в Министерството на здравеопазването. Той зае поста, след като през месец октомври спечели конкурс в битка с петима кандидати. Ангажиментът му е да осъществява правна защита на министъра в оставка Петър Москов по делата пред Комисията за защита на конкуренцията и всички съдебни инстанции в страната в областите на дейност на отдела.

Иван Бучов е бивш председател на Общинския съвет в Дупница в един от най-тежките периоди, когато ексбаретите Пламен Галев и Ангел Христов дадоха заявка за участие в политиката. Бучов заедно с тогавашния зам.-кмет Валентин Караилиев и екскметовете Пламен Соколов, Първан Дангов и др. дадоха здрав отпор.

 

 

Spread the love