Турски генерал: Армията е разрушена, за 240 изтребителя Ф-16 има само 200 пилоти

Filed under: Свят |

turk-arm

Арестувани военни в Турция под конвой

„Последиците са разрушителни”, коментира пред „Ройтерс” (Reuters) генерал Мехмет Ялъналп, чистката след опита за преврат в Турция от 15 юли.

„Армията отслабва. Ние губим нашите военнослужещи, защото те биват отвеждани в безсрочен арест”, заяви Ялъналп.

Той ръководеше стратегията по въздушно командване на НАТО в Германия по време на опита за преврат. Сега е сред стотиците уволнени турски офицери в структурите на алианса и е заплашен от арест, ако се върне в родината си.

Според генерала възстановяването на турската армия „може да отнеме години, дори десетилетия”.

„Някои от моите колеги са сега в ареста, генерали, които бяха в отпуска в онзи момент, висококвалифицирани хора”, посочва 48-годишният Ялъналп, който сега кандидатства за докторантура в Германия. Той отчита, че докато задържаните 5000 офицери са само малка част от 600-хилядната турска армия, те са най-добре обучените. Близо половината от висшия команден състав реално е отстранен.

„Нужни са 25-30 години, за да израснеш като висш офицер, да планираш, да мислиш и да действаш като генерал. Трудно можем да намерим достатъчно способни хора и за да летят на нашите изтребители”, смята Ялъналп. По думите му за турските 240 изтребителя Ф-16 сега има само 200 пилоти.

В същото време офицерите, които все още са на служба, получават заплашителни имейли, имат понижен дух и живеят в страх от арести.

Турската армия официално не разкрива броя на своите пилоти, но въздушните сили публично се обърнаха през септември към стотици бивши офицери да се върнат на служба.

„Задачите на турските въоръжени сили във и извън границите на страната се изпълняват без спънки и операциите продължават през прекъсване”, заявява обаче пред „Ройтерс” високопоставен турски представител.

Spread the love