Д-р Миков е новият управител на общинската болница в Дупница, обяви: Съкращавам 30% немедицински персонал, с парите купуваме лекарства

Filed under: Дупница,Още новини от региона,Регион |

Решението по утвърждаването на Миков виси на косъм заради съмнения за конфликт на интереси на гласувалите „за” съветници К. Бонев, Й. Никулчин, Пл. Соколов и К. Костадинов

Екскметът Пламен Соколов: Цяла нощ ших една рана, апаратурата блокира заради студа, греем операционни с духалки

Костадин Костадинов: Събличам се гол, ако в касата на общината има пари за болницата

01-01-0065_n

Вдясно на снимката новият шеф на болницата д-р Миков и спряганият за зам.-шеф Кирил Кирилов

 

Минути след като Общинският съвет утвърди с пълно мнозинство д-р Владислав Миков за директор на общинската болница, зам.-директорът на лечебното заведение д-р Бойко Кючуков хвърли оставка и напусна.

„Освобождавам поста за съветниците на д-р Миков, които са и общински съветници – д-р Крум Бонев и д-р Кирил Кирилов, които управляваха болницата почти цяло десетилетие и я доведоха до пълен финансов колапс в екипа на д-р Любомир Таушански”, каза д-р Бойко Кючуков.

 

Любопитна подробност е фактът, че с голямо настроение д-р Кирил Кирилов и д-р Крум Бонев гласуваха „за” и приветстваха от микрофона избора на д-р Миков. Юристи коментираха, че участието им в гласуването напълно опошлява избора на д-р Владислав Миков, тъй като двамата най-вероятно влизат в сериозен конфликт на интереси, особено при д-р Крум Бонев, който в момента е завеждащ вътрешно отделение в общинската болница. За Миков гласува и още един лекар от общинската болница – д-р Йордан Никулчин от ГЕРБ.01-01-903291_n

Кметът Методи Чимев и ОбС шефът И. Константинов

С гръмко „за” д-р Миков гласува и ортопедът Пламен Соколов – съветник от „Движение 21”. Д-р Соколов беше част от екипа на досегашния управител Росен Тимчев, който го назначи на работа в ортопедия и в битката за управител на лечебното заведение беше на страната на загубилия конкурса доц. д-р Димитър Недин. Оценката за д-р Миков е 5,25, а за Недин – 4,75.

„Ние с д-р Миков сме работили много добре, споделяли сме общи виждания. Нали така, Владко”, обърна се свойски към победителя д-р Пламен Соколов.

01-01-70942_n

Павел Коларски, Емил Христов и Георги Райнов

 

Защо тримата общински съветници, които са на работа в общинската болница, не декларираха отказ за гласуване, не стана ясно. Очаква се областният управител Виктор Янев да анулира решението. Представители на общинската болница се обадиха в редакцията и съобщиха, че ще внесат сигнал и в Административния съд, който има последната дума по казуса легитимен ли е изборът на д-р Миков.

Всички общински съветници в залата, общо 32-ма от 33-ма, с изключение на 1, гласуваха със „за” д-р Миков да оглави общинската болница. Единствен „въздържал се” гласува Димитър Крекманов от ГЕРБ. По време на гласуването залата напусна Славчо Павлов от Реформаторския блок.

01-01-4941_n

Георги Станкев и Димитър Крекманов

Д-р Миков представи пред ОбС 3-годишната си програма за управление на болницата. Той беше категоричен, че първата му работа ще е да съкрати 30% от немедицинския персонал.

„Ще слея двата блока на общинската болница в един и няма да допусна нито един лев за ненужни ремонти. Разчитам фирмите – доставчици на лекарства, да ме разберат и да направим погасителен план. Средствата, които ще спестя от работна заплата, след като изплатя обезщетенията за съкращения в рамките на 2-3 месеца, ще ги пренасоча за лекарства. В момента болницата няма лекарства. Няма да съкращавам отделения, но ще направя преструктуриране на някои от тях. Спешно трябва да подменим апаратурата със съвременна, за да може здравното заведение да заработи конкурентно и адекватно.”

01-01-719_n

Трите съветнички от ГЕРБ Дилиана Диканска, Виолета Инкьова и Даниела Симова

 

Пламен Соколов излезе на микрофона, въздъхна и заяви: „Цяла нощ съм оперирал, това трябва да се знае. Дойде човек от Бобов дол, заклал прасето, нарязал пръжките, започнал да затваря бурканите и се срязал на един. Успях само да затворя раната. Апаратурата в операционната зала блокира, защото е необходим санитарен минимум, за да работи апаратурата. Залата се отоплява с две духалки и всичко блокира.”

Костадин Костадинов обяви: „Само за сравнение – 280 човека работят в частната болница, където аз съм управител. В общинската са 360. И мога да посоча с пръст хората в тази зала, които са виновни за окаяното състояние на общинската болница.” Костадинов разобличи двойния аршин на екскмета Пламен Соколов. „На 15.06.2012 година от тази зала Пламен Соколов призова „Уважаеми съграждани, не стъпвайте в общинската болница. Тръгнете веднага за София или потърсете друго лечебно заведение.” Питам кога той е искрен?”, каза Костадин Костадинов и даде своя глас за д-р Миков.

01-01-626_n

Ивайло Петров от БСП е най-новият съветник, до него Костадин Костадинов и Георги Георгиев от ОДБ

Юристи на областната администрация и магистрати от Административния съд ще преценяват дали гласуването и участието в дебатите на Костадин Костадинов са конфликт на интереси, тъй като той е управител на частната болница, а Общинският съвет, от който е част, е собственик на общинската болница.

Завеждащият вътрешно отделение – съветникът д-р Крум Бонев, взе думата: „Нека да спрем дебатите. Проблемите в болницата са много, персоналът там има нужда от спокойствие. Спрете дебатите”, каза Бонев, след което гласува „за”.

Бурен смях предизвика Костадин Костадинов, като заяви: „На следващата сесия ще се съблека гол, ако в касата на общината има резерв, предвиден за подпомагане на общинската болница. Спасението на давещите си е дело само на самите тях. По-добре е да напишеш писмо до Дядо Коледа да ти помогне, отколкото да разчиташ на държавата да ти помогне”, отсече Костадин Костадинов и в залата тръгнаха кодоши, че следващата сесия ще сложат червена точка на входната врата заради намерението на Костадинов да се съблече гол.

01-01-952_n

Кирил Кирилво, Виолета Зашева и Пламен Соколов

Кметът Методи Чимев и ОбС шефът Ивайло Константинов подкрепиха д-р Миков с думите „честито и разчитаме на вас и моля ви – не се поддавайте на никакви внушения, на добър час”. Миков изненада всички: „Благодаря за доверието, но мисля, че по-голямо облекчение щях да почувствам, ако не бяхте гласували. Разчитам основно на вас, общинските съветници, да ми съдействате във всяко отношение.”

На сесията стана ясно, че задълженията на болницата са в размер над 1 млн. лв.

Междувременно стана ясно, че екипът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” ще посрещне новия си шеф с протестна декларация. Документът е подписан от 80% от персонала, които се заканват, че ще напуснат, ако д-р Миков влезе в директорския кабинет. Д-р Миков беше придружаван от невролога д-р Кирилов, който работи в медицински център „Асклепий” с управител д-р Крум Бонев. Това даде основание за коментари, че д-р Кирилов ще бъде новият заместник на Миков.

 

 

Spread the love